bnm
bnm

Predsjednik VSTV Milan Tegeltija na vrućem, limenom, krovu

30.11.2020.

„VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika”  jasna je poruka koju je u petak 27. novembra 2020. u javnost plasirao Ured Visokog predstavnika u BiH (OHR) te pozvao Milana Tegeltiju, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da podnese ostavku „kako bi se vratio integritet ovoj istaknutoj pravosudnoj funkciji.“

Piše: Dženana Alađuz

Podsjetimo prije samo 4 dana portal Istraga.ba objavio je audio snimak u čijem je centru upravo Tegeltija. Na snimku koji je nazvan “Potkivanje 2”, čuje se Milan Tegeltija dok razgovara na telefon sa Milijanom Buhom, doskorašnjom članicom VSTV-a. “Taktiku ćete prepustiti meni jer se vi u to ne razumijete”, kazao je Tegeltija Buhi koja je insistirala da njena sestra Sanja Čagar bude imenovana za sudiju Osnovnog suda u Banja Luci.

Na ovaj poziv OHR-a, ali i američke ambasade u BiH te OSCE-a koji su počeli žestoko kritikovati rad pravosuđa a naročito VSTV-a, Tegeltija je odgovorio nizom gostovanja na medijima te postovima na svom facebooku koji se svode na to da je žrtva montiranog procesa čiji je život u pitanju.

 „S obzirom da je obavljanje moje dužnosti predsjednika VSTS sa sjedištem u Sarajevu, izloženo izuzetno snažnom protivustavnom i protivzakonitom političko-obavještajnom i paraobavještajnom ugrožavanju mog fizičkog i ličnog i profesionalnog integriteta, sa ciljem moje eliminacije sa mjesta predsjednika VSTS, a koje, iako je potpuno neustavno i nezakonito, nailazi na odobravanje jednog dijela javnosti, medija, pa i dijela međunarodne zajednice i OHR -a, pred mene se danas, nažalost, postavlja jedno osnovno pitanje?”, napisao je u svom obraćanju Tegeltija i nastavio:

„Da li u tako nemogućim, opasnim, protivustavnim i elementarno nesigurnim uslovima mogu, FIZIČKI, dalje da budem prisutan u Sarajevu ili Federaciji BIH uopšte. Očigledno je da sam tamo apsolutno dozvoljena legitimna meta svake moguće nezakonitosti uključujući u nekoj krajnjoj liniji i ugrožavanje mog života. Postalo je posve jasno, kada sam u Sarajevu ili FBIH svaka moguća nezakonitost ili nezakoniti atak na moju ličnost u mom slučaju postaje potpuno dozvoljen pa čak i poželjan”, naveo je on.

Stoga je jučer u nedjelju 29.11.2020. Tegeltija pozvao ostale članove VSTV na sastanak u Banja luku putem službene viber grupe:

“Poštovani članovi VSTS, sjednicu VSTS sam planirao za četvrtak ili petak sljedeće sedmice, kako god vam više odgovara. Zbog specifičnosti situacije s jedne strane i epidemioloških razloga s druge strane, prije svega bih zamolio da čujem vaš stav u pogledu načina održavanja sjednice ( uživo ili on line). S tim u vezi, zamolio bih vas takođe za stav o potrebi održavanja pripremnog sastanka dan prije održavanja sjednice. Vaše stavove želim da imam u vidu prije donošenja odluke o održavanju sjednice i eventualno pripremnog sastanka koji bi se održao u Banja Luci u srijedu, u zgradi Osnovnog suda koji ima izuzetno veliku centralnu sudnicu u kojoj se mogu ispoštovati sve epidemiološke mjere. Također želim da vas obavijestim da procjenjujem da postoji ozbiljna mogućnost da su prostorije VSTS kompromitovane neovlaštenim i nezakonitim uređajima za audio-video snimanje te vas molim da to imate u vidu ukoliko boravite u prostorijama VSTS dok naredne sedmice ne obezbjedimo pregled svih prostorija VSTS od strane SIPE. Raniji pregled je vršila OSA BIH”, napisao je Tegeltija članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Ovu poruku su objavili mediji, prvi Istraga.ba, što je Tegeltija proglasio još jednim dokazom o „obavještajnom napadu na VSTV“. Bivši ministar Dragan Mektić je na svom twitter nalogom takvu izjavu proglasio paranoidnom

Najveće afere predsjednika Tegeltije

Isti Ured Visokog predstavnika u BiH koji je i predložio osnivanje VSTV-a. danas traži smjenu njegovo prvog čovjeka. Kako je uopšte nastao VSTV?

Prilikom donošenja entitetskih zakona o visokim sudskim i tužilačkim vijećima, visoki predstavnik za BiH je donio i Uputu nadležnim entitetskim organima da otpočnu pregovore o prenošenju nadležnosti u oblasti pravosuđa na državu kako bi se formiralo Visoko sudsko i tužilačko vijeće za BiH sa cjelovitim nadležnostima u oblasti pravosuđa. Formiranje VSTV-a BiH ocijenjeno je kao najbolji način da se osiguraju potpuno ujednačeni standardi za imenovanje i disciplinsku odgovornost sudija i tužilaca na cijeloj teritoriji BiH.

Uspostavljanje VSTV-a BiH bio je i zahtjev Evropske unije, budući da je u Studiji izvodljivosti Evropska komisija ovaj zahtjev postavila kao jedan od uslova za početak pregovora za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i BiH.

U martu 2004. godine, entitetski premijeri i ministar pravde BiH su potpisali Sporazum o prenošenju određenih odgovornosti entiteta kroz utemeljenje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH čime su stvorene pretpostavke za donošenje Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, što je i učinjeno od strane Parlamentarne skupštine BiH u junu 2004. godine.

Niti jedan prijašnji predsjednik VSTV-a (Branko Perić i Milorad Novković) nije imao niti proizveo ovoliki broj afera. Bloger, pravnik-kriminalista i aktivista Borislav Radovanović kao i urednik portala demos.ba Nermin Bise  čak sumnjaju i u validnost Tegeltijine diplome. Urednik portala “DEMOS.ba”, Nermin Bise, zatražio je podatke o obrazovanju i stručnim kompetencijama Milana Tegeltije i Ružice Jukić.  Umjesto toga dostavljeno mu je rješenje protiv kog sad slijedi pravna bitka

Radovanović piše „Moji izvori tvrde da je Milan Tegeltija pravni fakultet banjalučkog univerziteta upisao u redovnom upisnom roku (jun-jul) 1993. godine, pa sasvim razumljivo pitamo: kako je mogao diplomirati 1995. godine? Nikad ovaj fakultet nije izlazio iz okvira osmosemestralnog obrazovanja, šta podrazumijeva četiri godine studiranja. Po zvaničnoj biografiji Tegeltija je već 1997. godine imao položen i pravosudni spit. I pravosudni ispit položio je na istom fakultetu na kom je ekspresno stekao diplomu. Ljudi moji, negdje 1997. godine Tegeltija je trebao pripremati diplomski rad (pod uslovom da je sve dodiplomske obaveze ispunio u rekordnom roku), a on je uspio i pravosudni ispit položiti.“

Podsjetimo na Tegeltijine  najveće afere:

  • Sumnjivo žrijebanje (oktobar 2020) Mediji su pisali da je Tegeltija želeći vratiti većinu u VSTV-u omogućio sumnjivo žrijebanje: “žrijebanjem odlučeno da Republičko tužilaštvo RS predstavlja Bošnjakinja. Kako trenutno u tom Tužilaštvu nema nijedne tužiteljice bošnjačke nacionalnosti, ostavlja se prostor da u VSTV bude izabrana Svetlanka Bijelić, koja bi mogla vratiti većinu na Tegeltijinu stranu.“
  • Vikend- kuća (januar 2020): U imovinskom kartonu Tegeltija je naveo da kuća sa bazenom zajedno sa zemljištem površine 922 kvadrata vrijedi svega 200 hiljada maraka. Finansiranje izgradnje pokriva kreditom od 180 hiljada maraka. Kao hipoteku je založio poslovni apartman čiju vrijednost godinu kasnije procjenjuje na 125 hiljada maraka. Prema procjenama trojice stručnjaka za nekretnine koje je konsultirao portal Žurnal, vikend-kuća Milana Tegeltije sa pripadajućim pratećim objektima i zemljišten košta najmanje pola miliona maraka
  • Potkivanje 1 ( maj 2019) Žurnal je objavio video snimak razgovora između Milana Tegeltije, biznismena Nermina Aleševića i predaju novca inspektoru SIPA-e Marku Pandži. Nermin Alešević od onoga ko otkriva krivično djelo postao je osumnjičeni kojeg se tereti tereti za davanje dara i drugih oblika koristi kao i za neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje!?
  • Novac od arbitraža (maj 2019)  Tegeltija je 2018. godine – mjesec dana nakon što je u tri arbitraže zaradio 44.000 KM,  iznos zbog kojeg bi mogao prekršiti Smjernice za sprečavanje sukoba interesa – zatražio povećanje dozvoljene granice zarade od naknada za sudije i tužioce, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). On je tražio da se procenat naknade poveća sa 20 na 40 posto prosječne plate nosilaca pravosudne funkcije. Za BIRN BiH je kazao da mu nisu u potpunosti isplaćene sve naknade iz tri arbitraže.“Ne mislim da sam prekoračio ni jedan dio u tim Smjernicama. Mislim da sam unutar Smjernica sa 40 posto. Ja sam unutar Smjernica. Meni nije ništa isplaćeno u okviru tih 20 posto”, kaže Tegeltija i dodaje da nije znao koliki će iznos zaraditi kada je dogovarao rad na arbitražama Većina članova VSTV-a odbila je da odgovori na pitanja BIRN-a BiH oko izmjena Smjernica i Tegeltijine zarade. U Misiji OSCE-a u BiH kazali su da smatraju kako predsjednik Tegeltija nije bio dovoljno pažljiv i otvoren u vezi s naknadama i da je o tome trebao obavijestiti nadležnu komisiju i druge članove VSTV-a.

Prije 13 h Tegeltija je na svom twitter profilu napisao

Za sve kojima nije jasno, i ako je neki clan oficijelne viber grupe uradio copi paste poruka službene komunikacije clanova savjeta , koja nije otvorena za javnost, i to je obavjestajni napad na instituciju. Ubaceni obavjestajac-paraobavjestajac može biti svako.“

Da li će Tegeltija i nakon Potkivanja 2 ostati predsjednik VSTV-a?

Idi naVrh

Don't Miss