d4fa58e42ea4246fe83216c1a31bec48
d4fa58e42ea4246fe83216c1a31bec48

Pripadnici OSBiH demontirali šatorska naselja s deset graničnih prijelaza

07.06.2020.

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) su, nakon što je prestala potreba za karantinom, demontirali šatorska naselja te povukli ostatak resursa s deset graničnih prijelaza, na kojima su bili angažirani u sklopu mjera na suzbijanju pandemije koronavirusa (Covid-19).

Angažman pripadnika OSBiH u okviru misije civilno-vojne saradnje, a u skladu s Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prethodno je usaglašen i koordiniran od nadležnih institucija i kriznih tijela.

– Nakon donošenja Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ministar odbrane BiH je svojim naredbama odobravao upotrebu resursa OSBiH. Shodno izvještajima iz potčinjenih jedinica, OSBiH su postavile šatore na deset graničnih prijelaza (GP), te ih opremili kompletima vojničkih kreveta, izvršile dezinfekciju, dezinskeciju i deratizaciju (DDD mjere) postavljenih šatorskih objekata i nastavile da vrše obezbjeđenje i čuvanje  postavljenih materijalno-tehničkih sredstava (MTS) – rečeno je Feni u Ministarstvu odbrane BiH.

Na upit u vezi s hronologijom i dinamikom aktivnosti na tom planu, iz resornog ministarstva navode kako je 19. marta na osam graničnih prijelaza (Gradiška, Izačić, Bijača, Brod, Rača, Šepak,Vardište i Klobuk) dopremljeno ukupno 25 šatora i 584 vojnička kreveta, te angažirano 66 motornih vozila, uz sudjelovanje 278 vojnih i jedne civilne osobe na transportu i postavljanju MTS-a.

Prema podacima Ministarstva odbrane, narednog dana, 20. marta na GP ‘Brčko’ dopremljen je jedan jedan veliki šator i 105 kreveta, te su angažirana 54 pripadnika OSBiH.

Kako iz tog ministarstva nadalje navode, 21. marta na GP u Kozarskoj Dubici dopremljena dva komandna, dva velika i jedan šator srednje veličine te 50 vojničkih kreveta, uz angažman deset vojnih osoba.

– Ministarstvo odbrane BiH je, na zahtjev Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, 1. aprila odobrilo izmještanje šatorskih naselja sa GP Šepak na GP Karakaj i sa GP Gradina na GP Gradiška – pojašnjavaju iz Ministarstva.

Istovremeno, ističu kako je neprekidno vršeno osiguranje i čuvanje svih uspostavljenih šatorskih naselja na graničnim prelazima s minimalnim brojem ljudi (39 vojnih osoba).

Preciziraju kako je, nakon prestanka potrebe za karantinom, te donošenja odluka nadležnih  organa, u drugoj polovini maja izvršeno povlačenje resursa OSBiH i ljudstva sa spomenutih lokaliteta- graničnih prijelaza.

Kako je poznato, u šatorska naselja koja su na graničnim prijelazima podigli/osiguravali pripadnici OSBiH bila su u funkciji prevencije i sprečavanju širenja koronavirusa, odnosno smještaja (14-odnevnog karantina/izolacije) osoba koje u Bosnu i Hercegovinu dolaze iz inozemstva.

Osim pripadnika OSBiH, koji su bili angažirani na osiguranju šatorskog karantina, na graničnim prijelazima angažirani su sanitarni inspektori, epidemiolozi i medicinsko osoblje, te pripadnici Civilne zaštite.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss