Rasprava Čovića i Izetbegovića: Čemu tvrdoglavost, proslijedite novac nižim nivoima

Na Domu naorda obavljena je i kratka rasprava o raspodjeli novca od MMF-a između drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlementa BiH Bakira Izetbegovića s Draganom Čovićem, predsjedavajućim Doma naroda.

Izetbegović je ovom prilikom kazao je da Vijeće ministara BiH ne može da određuje kako će Federacija raspoređivati sredstva MMF-a.  

– Sredstva nisu na Centralnoj banci BiH, već na računu Ministarstva finansija i trezora BiH i pozivam ministra Bevandu da uputi novac dalje. Dogovorili smo se kako će se sredstva raspodjeliti – poručio je Izetbegović.

Čović je, pak,  kazao da je samo djelimično tačno ono što je rekao Izetbegović.

– O raspodjeli smo već pričali tisuću puta. Fiskalno vijeće je donijelo odluku onako kako smo se mi dogovorili. Ovo nije klasičan aranžman MMF-a, sredstva koja smo dobili zbog našem nadmudrivanja nisu na raspolaganju. odluka Fiskalnog vijeća se treba do kraja provesti. Sugerirao bi da dalje ne raspravljamo o MMF-u – istakao je Čović.

Dodao je da se već duže vrijeme pokušava krivica prebaciti na ministra Vjekoslava Bevandu.

Izetbegović je odgovorio da aranžman s MMF-om je jasan kao dva plus dva.

– Ne može Vijeće ministara BiH Federaciji narediti kako raspodjeliti sredstva, kao ni RS. Ne možemo gospodin Čović i ja narediti kako će se raspodjeliti sredstva. Pokušali smo se dogovoriti, dakle 50 posto Federaciji i 50 kantonima. Čemu tvrdoglavost, nadležni nivo je donio odluke, proslijedite novac nižim nivoima – poručio je Izetbegović.

(NAP, Interview.ba)

Prethodna vijest

Dom naroda PSBiH nije podržao dopune Zakona o PDV-u

Naredna vijest

Zaimović: Tražit ćemo način da radimo uz prisustvo svih zastupnika