Alikadić: U narednih 15 dana isplata plaća u Zemaljskom muzeju

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić posjetio je Zemaljski muzej, gdje je razgovarao sa direktorom Mirsadom Sijarićem, kao i uposlenicima ove ustanove. Jedna od tema sastanka bio je neriješen status Zemaljskog muzeja, te teško finansijsko stanje u kojem se nalazi.

-Javnosti je poznato da uposlenici muzeja imaju minimalne plaće i da čak i te sramotno male plaće ne dobijaju već mjesecima. Upravo je ovo razlog zbog kojeg sam insistirao da grant za Zemaljski muzej postane operativan odmah nakon usvajanja rebalansa budžeta KS. Prva uplata muzeju bit će izvršena već naredne sedmice i to u iznosu od 300.000 KM. Na taj način ćemo omogućiti isplatu barem dijela plaća- istakao je Alikadić.

Ministar je napomenuo da u rebalansu budžeta za 2020. godinu Vlada KS nije umanjila izdvajanja za Zemaljski muzej.

On je rekao da je evidentan  pad dotacija federalnog i državnog nivoa vlasti, dok se izdvajanja iz budžeta Kantona Sarajevo  povećavaju iz godine u godinu.

-Mislim da bi i ostali nivoi vlasti trebali ozbiljnije pristupiti rješavanju problema kulturnih ustanova – rekao je Alikadić.

Ministar Alikadić je, također,  najavio analizu potreba svih ustanova sa neriješenim statusom.

Stari problemi nakon ponovnog otvaranja bh. kulturnih institucija: „Ništa nije besplatno, samo rad radnika izgleda jeste“

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Dodik: Vlada RS će sutra tužiti guvernera Centralne banke BIH zbog sredstava MMF

Naredna vijest

Toplane: U toku remont postrojenja, molimo građane za razumijevanje