Lovrinović pisao EU: Prizori u vrijeme mise u Sarajevu podsjećaju na mračna vremena totalitarnih sustava

Predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ-a BiH HNS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović uputio je otvoreno pismo EU dužnosnicma u kojem ističe kako Europska javnost i institucije Europske unije moraju biti upoznati sa stvarnim stanjem i činjenicama koje se događaju u BiH.

– Zaštita i promoviranje temeljnih ljudskih prava i slobode ugrađena je u Europsku uniju, predstavlja bit njenog postojanja i jedistven je primjer uvažavanja različitih identiteta i kultura na europskom prostoru. Zajedničkim snagama napravljen je civilizacijski iskorak ugrađen u temelje moderne Europe. Rezolucija novog saziva Europskog parlamenta o 80. obljetnici početka Drugog svjetskog rata, uz Rezoluciju  o europskoj savjesti i totalitarizmu, jasno ističu opredijeljenost europske obitelji i promišljanju naše zajedničke budućnosti. Osobito želimo istaknuti ulogu radne skupine Europske pučke stranke (EPP) za međukulturne odnose i međureligijski dijalog koji daju neizmjeran doprinos Bosni i Hercegovini prepoznajući upravo različitosti koje čine ovu zemlju. Vaši napori koje ulažete predstavljaju neizmjeran doprinos u svim izazovima pred kojima se Bosna i Hercegovina nalazi – piše Lovrinović.

On u pismu podsjeća kako je kroz cijelu svoju povijest, Bosna i Hercegovina bila dodir više različitih kultura, religija i jezika, svojevrstan spoj Zapada i Istoka.

Nažalost, ističe Lovrinović, to bogatstvo različitosti već duže vrijeme nailazi na testove koje u sebi sadrže elemente otvorene diskriminacije, kulturne netrepeljivosti i religijske netolerancije.

– Kultura sjećanja, koja je ugrađena u sve Rezolucije Europskog parlamenta, na najgrublji način dovedena je u pitanje posljednjim medijskim napadima i otvorenim prijetnjama Katoličkoj Crkvi u Bosni i Hercegovini i uzoritom kardinalu Vinku Puljiću – napominje on u pismu.

Obljetnica Bleiburške tragedije i strašnog zločina u kojem su stradali deseci tisuća ljudi, civila različitih vjera i nacionalnosti, dodaje se u pismu, pretvorila se u pokušaj segregacije i neskrivenog prijezira prema katolicima u Bosni i Hercegovini.

– Strašni komunistički zločini počinjeni prije 75 godina otvoreno se veličaju sa simbolima i obilježjima koje su te zločine i počinili. Prizori koji su se događali u vrijeme održavanja svete mise u Sarajevu podsjećaju na mračna vremena totalitarnih sustava koje je Europa davno pobijedila. S razlogom se brinemo da takva huškanja i veličanja totalitarnih sustava i opravdavanje zločina neće prestati i da u svojoj instanci imaju opasne namjere koje je Europa odavno jasno i nedvosmisleno osudila – navodi Lovrinovic u pismu.

Europska javnost kao i institucije Europske unije, smatra, moraju biti upoznati sa stvarnim stanjem i činjenicama koje se događaju u BiH.

– Otvorene prijetnje i napadi postali su sastavni dio opasnih i otvorenih namjera ukidanja vjerskih prava i sloboda, u ovome slučaju katolicima u Bosni i Hercegovini. Zajedničkim snagama moramo se suočiti sa strašnim prizorima kojima smo nedavno svjedočili u Sarajevu i osuditi takve pojave. Otvoreno društvo, društvo tolerancije i uvažavanja moraju biti imperativ europske Bosne i Hercegovine, buduće punopravne članice Europske unije”, zaključuje Lovrinović u otvorenom pismu EU dužnosnicima – priopćeno je iz HNS-a BiH.

(Fena, Interview.ba)

 

 

Prethodna vijest

Usvojen rebalans budžeta RS-a, povećano zaduženje do 678 miliona KM

Naredna vijest

Medvjedica izvučena iz provalije, čeka se tim sa Veterinarskog fakulteta