Krivične prijave protiv više osoba nakon smrti Pašagića i Kanlić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je krivičnu prijavu u kojoj se navodi više osoba, a u vezi dešavanja povezanih sa smrću epidemiologa Šefika Pašagića i Advije Kanlić.

Na pitanje N1 da li je tačno da je Tužilaštvo BiH zaprimilo krivičnu prijavu protiv glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Sabine Sarajlije, vještaka sudske medicine Nermina Sarajlića i ostalih medicinskih vještaka koji su sačinili zaključke od 7. 4. ove godine o slučaju Šefika Pašagića, svih članova Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, te direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebije Izetbegović, iz Tužilaštva BiH nisu htjeli precizirati.

S obzirom na iznesene tvrdnje pitali smo i da li je Tužilaštvo BiH ocijenilo da postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo, i hoće li shodno tome biti pokrenuta istraga, iz Tužilaštva BiH su kazali kako ne mogu davati više informacija.

Na obdukciju tijela Advije Kanlić iz sarajevskog naselja Hrasnica, koja je bila zaražena virusom korona, čeka se već skoro dva mjeseca dana. Njeno tijelo još nije ukopano, a porodica traži pomoć nadležnih institucija.

Doktor Šefik Pašagić umro je u nedjelju 5. aprila od posljedica zarazom korona virusa. Supruga preminulog ljekara u javnost je iznijela optužbe o propustima u liječenju doktora Pašagića. Istragu u smrti Šefika Pašagića vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

U oba predmeta Tužilaštvo KS vodi službene istrage.

(N1)

Prethodna vijest

Općina Centar: Raspisan javni poziv za dodjelu novčane pomoći osobama koje su dobile otkaz

Naredna vijest

Ganibegović više nije šef kabineta, a Blagojević nije više savjetnik Novalića