SDA upozorila međunarodnu zajednicu: Ne potcjenjujte blokade HDZ-a

Stranka demokratske akcije upozorila ie danas domaću javnosti i predstavnike međunarodne zajednice da ne potcjenjuju razloge blokade sredstava MMF-a od strane HDZ-a i ministra Bevande, kao i da ne izjednačavaju odgovornost za blokadu na „sve strane“.

– Ovdje nije riječ o „bespotrebnom inaćenju“, niti „nemogućnosti dogovora“, jer se iza ovakvog stava HDZ-a krije namjera neustavnog vezivanja kantona direktno na državu, mimo Federacije BiH. Poštivanje Ustava je obaveza i ne može biti stvar dogovora ili nečije dobre volje, navode iz SDA.

SDA poziva političke faktore u BiH, i predstavnike zemalja koje učestvuju u radu PIC-a, da brane Ustav, vladavinu zakona i poštivanje usvojenih procedura.

– Popuštanje i pravljenje kompromisa koji mogu trajno naškoditi ustavnopravnom poretku zemlje samo zato da bi se riješilo trenutačno političko pitanje i uklonila namjerno napravljena blokada, je put u destabilizaciju BiH, navode iz SDA i dodaju:

– Ustav, zakon, procedure i neovisni sudovi, a naročito Ustavni sud čije se odluke moraju poštovati i provoditi, su jedini garant opstanka zemlje u vremenu kada ona ostane bez uloge Visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira.

(vijesti.ba, Interview.ba)

Prethodna vijest

Donesena naredba o istrazi i ispitano više desetina osoba u predmetu Respiratori

Naredna vijest

Avion iz Katara dovezao medicinsku pomoć u BiH