Jergović i Lovrenović napustili PEN centar BiH zbog antifašističkog stava ostalih članova

Književnici Miljenko Jergović i Ivan Lovrenović nisu više članovi PEN centra BiH.

Oni su danas poslali obavještenja PEN centru poručivši kako ih se više ne treba smatrati članovima ove najuglednije književne institucije u svijetu.

Jergović i Lovrenović su kao razlog napuštanja naveli taj što je PEN centar digao glas protiv održavanja mise u Sarajevu za stradale pripadnike ustaške vojske na Bleiburgu 1945.

– Kako ne nalazim svjetonazorske, kulturne, ni identitetske veze između PEN centra u Bosni i Hercegovini, u čijem sam osnivanju 31. listopada 1992. sudjelovao i PEN centra u Bosni i Hercegovini koji danas postoji, obavještavam vas da se ne smatram članom vaše udruge i zahtijevam da me s današnjim danom brišete sa vaših lista i spiskova – naveo je Miljenko Jergović.

Pismenu ostavku na članstvo u PEN centru BiH dostavio je i Ivan Lovrenović.

– Ne mislim da je povijest moguće, osim ideološki omeđeno, razvrstati na njezinu bolju i goru, humaniju i nehumaniju stranu, niti da pisac ima zadaću “zastupanja“ neke od tih strana kao što se sugerira u pismu članova bosanskohercegovačkog PEN-a od 9. maja 2020. godine. Po mome uvjerenju piščevo je da historiju ispituje i nastoji razumjeti u njezinim satiričnim učincima na konkretne ljudske živote i sudbine. Razoga za distanciranje pa i izlazak iz bosanskohercegovačkog PEN-a bilo je i ranije; ovime je nestalo i posljednjih razloga za ostajanje u njemu. Tražim da me se s današnjim danom brišete iz članstva u PEN centru u Bosni i Hercegovini – napisao je Ivan Lovrenović.

Podsjećamo, članovi PEN centra u BiH su 9. maja uputili pismo povodom Dana pobjede nad fašizmom u kojem su iskazali nerazumijevanje za održavanjem mise 16. maja u Sarajevu za stradale pripadnike ustaškog pokreta.

– Mi, doljepotpisani članovi i članice P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini, povodom evropskog Dana pobjede nad fašizmom, potvrđujemo svoju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima, koje su istovremeno i vrijednosti koje zagovara Povelja Međunarodnog P.E.N.-a. Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Bleiburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. Antifašistička pozicija koju zastupamo je bolja i humanija strana povijesti, i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtijevamo da se planirana misa otkaže – napisali su.

Pismo su potpisali Adisa Bašić, Aleksandra Čvorović, Amir Brka,Amira Sadiković, Andrea Lešić, Andrej Nikolaidis, Anisa Avdagić, Asmir Kujović, Bjanka Alajbegović, Damir Arsenijević, Darko Cvijetić, Elma Porobić, Elvedin Nezirović, Emina Žuna, Enver Kazaz, Ervin Mujabašić, Fadila Nura Haver, Ferida Duraković, Goran Sarić, Goran Simić, Izet Perviz, Jasmina Husanović, Jasna Šamić, Lejla Kalamujić, Ljubica Ostojić, Mirsad Sijarić, Mustafa Zvizdić, Nedžad Ibrahimović, Nidžara Ahmetašević, Predrag Finci, Sanja Šoštarić, Selvedin Avdić, Senada Kreso, Senadin Musabegović, Senka Marić, Šejla Šehabović, Tanja Miletić Oručević, Tanja Stupar Trifunović, Tarik Haverić, Vladimir Arsenić, Zlatko Dizdarević i Zvonimir Radeljković.

(vijesti.ba, interview.ba)

Prethodna vijest

Na bh. cestama 33 posto manje saobraćajnih nesreća u odnosu na prošlu godinu

Naredna vijest

Nije usvojen Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva KS: Najrasprostranjenija grana kriminala