85f4f6542ef1f3d1377429f5744eb9f6
85f4f6542ef1f3d1377429f5744eb9f6

HNV BiH preporučilo kardinalu Puljiću da preispita održavanje mise za žrtve Bleiburga

Povodom održavanja mise za žrtve Bleiburga, oglasilo se i Hrvatsko narodno vijeće u BiH (HNV BiH).

– Najava održavanja svete mise za žrtve bleiburškog križnog puta, koju bi 16. svibnja 2020. godine, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, trebao predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, izazvala je oštre reakcije Židovske zajednice u BiH, Srpske pravoslavne crkve, ambasada u BiH, nevladinih organizacija, medijskih kuća, političkih stranaka, visokih dužnosnika, ali i građana Sarajeva. S politikom povezani vjerski događaji, koje organizira koalicija političkih organizacija i vjerskih zajednica, u većini slučajeva, unose razdor i izazivaju društvene konflikte, pogotovo kada se, baš kao u slučaju bleiburškogkrižnog puta, radi o temama koje privlače različite političke interese i pažnju javnosti te stvaraju podjele, nezadovoljstvo i društvene prilike za organiziranje građanskih protesta – saopšteno je.

Kako se navodi “brojni građani Sarajeva najavljenu misu za žrtve bleiburškog križnog puta doživljavaju kao politički motiviranu vjersku inicijativu, pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i desničarske udruge Blajburški počasni vod, koja izaziva društvene tenzije i dodatno usložnjava ionako nepovoljnu političku situaciju u BiH”.

– Važno je podsjetiti da Katolička crkva kao vjerska zajednica, u skladu s Drugim vatikanskim koncilom, ima značajnu ulogu u sprečavanju i rješavanju sukoba, postkonfliktnom pomirenju i općenito u društvenom stabiliziranju. Njezina temeljna poruka je mir i ni u kom slučaju ne bi smjela preuzeti teret krivnje za izazivanje političkih tenzija i eventualnih incidentnih situacija u BiH, potaknutih različitim medijskim interpretacijama, političkim govorima i ideološkim stajalištima. Stoga je potrebno nadići svako ponašanje koje potiče na podjelu, diskriminaciju inetrpeljivost – saopšteno je.

 

Hrvatsko narodno vijeće u BiH “u potpunosti podržava slobodu vjere i Crkve, ali uvažavajući iskazano nezadovoljstvo i strah brojnih građana Sarajeva preporučuje uzoritom kardinalu Vinku Puljiću da se preispita održavanje mise za žrtve bleiburškog križnog puta u Sarajevu, jer je već stvoreno ozračje koje dovodi u pitanje demokratske i antifašističke temelje bosanskohercegovačkog društva”.

– Još uvijek nije kasno okrenuti se dijalogu te objasniti i dati garanciju da će to biti isključivo molitva. No, ostane li ovako, ta misa neće donijeti plodove koje bi trebala donijeti molitva, stoji u saopćenju Upravnog odbora HNV BiH – zaključili su.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Prethodna vijest

Finska daje gotovo milijardu eura kompanijama za oporavak od pandemijske krize

Naredna vijest

PS BiH: Komisija danas odlučuje o inicijativi obustava plata u mjesecima kada se ne održi sjednica