Tužilaštvo KS obustavilo istragu protiv Konakovića, KO SDA sumnja na politički utjecaj

Kantonalni odbor SDA Sarajevo smatra apsurdnom tvrdnje Tužilaštva KS da je obustavljena istraga protiv Elmedina Konakovića, budući da „nije bilo dovoljno dokaza da je osumnjičeni imao svijest o protivpravnosti djela“.

U saopćenju KO SDA Sarajevo se navodi da je Elmedin Konaković u vrijeme i prije izvršenja protivpravnog djela bio predsjedavajući Skupštine KS, te je kao nosilac te funkcije morao poznavati Zakon o pečatu Kantona Sarajevo.

Dodaje se da je to, na koncu, potvrdio i sam Konaković kada je izjavio da je vrlo dobro poznavao Zakon o pečatu i da je znao šta radi, uostalom zastupnici SDA su u više navrata javno upozoravali da Konaković krši zakon. 

– Činjenica da Tužilaštvo KS brani Konakovića tvrdnjom da ne da nije prekršio zakon, već da „nije imao svijesti o tome i da nije poznavao zakon“, ukazuje samo na sumnju da se ovdje radi o direktnom političkom utjecaju i izbjegavanju Tužilaštva da primijeni zakon. 

Indikativno je i da odluka o obustavljanju postupka protiv Konakovića dolazi samo nekoliko dana nakon što je visoki funkcioner Konakovićeve stranke i bivši ministar Admir Katica imenovan na poziciju u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću – navodi se u saopćenju KO SDA Sarajevo.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Pronađena zaražena osoba koja je ranije pobjegla sa klinike u Banjaluci

Naredna vijest

Novalić: Ekonomske mjere u FBiH su efikasne, ponovo imamo rast broja zaposlenih