Velika Britanija: Glavni epidemiolog podnio ostavku, ljubavnica mu dolazila u karantin

Glavni epidemiološki savjetnik Vlade Velike Britanije Neil Ferguson podnio je ostavku na toj funkciji nakon što je prekršio mjeru socijalnog distanciranja, prenijeli su britanski mediji.

On je rekao da je napravio “grešku u procjeni” i da žali zbog “podrivanja” poziva vlasti na socijalno distanciranje.

BBC piše da je Fergusonova odluka uslijedila nakon što je dnevni list Telegraph objavio da je savjetnik Vlade prekršio pravila koja su uvedena radi zaustavljanja širenja virusa korona, dozvolivši ljubavnici da ga posjeti u karantinu.

Ferguson je imao ključnu ulogu u ubjeđivanju britanskih vlasti da preduzmu drastične mjere, nakon što je procijenio da bi od zaraze virusom korona u Britaniji moglo da umre 250.000 ljudi.

Njegovo upozorenje dovelo je do odluke premijera Velike Britanije Borisa Johnsona da 23. marta uvede stroge mjere ograničenja u svakodnevnom životu građana Britanije.

Ferguson je objasnio da je smatrao da je imun na virus jer je proveo dvije sedmice u potpunoj izolaziji nakon što je bio pozitivan na testu za virus korona.

“Veoma žalim zbog podrivanja jasnih poruka u vezi sa daljom potrebom za socijalnim distanciranjem”, istakao je profesor Ferguson.

Britanski epidemiolog dodao je da su pozivi vlasti na socijalno distanciranje nedvosmisleni i da oni služe “kako bismo se svi zaštitili”.

(N1, Interview-ba)

Prethodna vijest

Još dva smrtna slučaja od koronavirusa u BiH

Naredna vijest

(VIDEO) Belgijski ministar nije znao staviti zaštitnu masku