64c2723e392b44b452dd2e23ef3f3f82
64c2723e392b44b452dd2e23ef3f3f82

ZDK: 15 pacijenata pušteno sa odjela Covid, rezultati negativni

Prema posljednjim podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, broj zaraženih na koronavirus u Zeničko-dobojskom kantonu iznosi 168, od čega su 94 slučaja evidentirana na području općine Maglaj.

Upravo je ta općina posljednjih dana bila u žiži interesa javnosti i zdravstvenih radnika, jer do prije samo nešto više od dvije sedmice tamo uopće nije bilo zaraženih.

Maglajski klasteri nastali su pojavom zaraze u preduzećima H-M Promet i Bontex, čijih je oko 490 radnika stavljeno pod zdravstveni nadzor. Ukupno je u ZDK u ovom trenutku pod zdravstvenim nadzorom 2.738 osoba, a zaraženih za sada još uvijek nema u Usori i Olovu.

Broj hospitaliziranih ostao je nepromijenjen u odnosu na jučerašnji dan – 84 zaražena smještena su u depadansu Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, a 20 težih bolesnika na taj odjel, ali i dalje nema pacijenata na respiratoru.

-Zadovoljni smo kako teče oporavak tih ljudi, kako reaguju na terapiju. Jučer smo za šestoro pacijenata, koji trebaju da idu na retestiranja na koronavirus, uradili  rentgenski snimak pluća i jako smo zadovoljni kako su se oporavili.

Jučer smo dvoje pacijenata iz izolatorija prebacili na odjel kako bismo ih malo istestirali – napominje načelnik tog odjela Ednan Drljević.

On ističe da su i jučer otpustili 12, a danas će kući poslati još troje izliječenih pacijenata, koji su retestirani negativno. Oni će, podsjeća, narednih 14 dana biti pod zdravstvenim nadzorom u svojim domovima. Broj izliječenih od početka pandemije je već oko 50, dok još niko u tom kantonu nije preminuo od posljedica zaraze koronavirusom.

Nakon što je u pet dana registrovano 77 novozaraženih, jučer je od 180 uzetih uzoraka samo jedan bio pozitivan na koronavirus, a danas je  testiran samo jedan uzorak i on je bio negativan. 

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

U FBiH tri nova slučaja zaraze koronavirusom, oporavljeno 30 osoba

Naredna vijest

Ćamil Duraković osumnjičen za zloupotrebu položaja