Obrtnica iz Visokog: Da li je kineska maska koja vrijedi tri sata isplativija od pamučne sa bh. potpisom?

28.04.2020.

U vrijeme pandemije koronavirusa, mnogi bh. proizvođači prepoznali su probleme u vidu nedostatka medicinske opreme, te su odlučili preusmjeriti proizvodnju. Tako smo dobili maske, rukavice, zaštitnu opremu, a uskoro i respirator sa bh. potpisom. Debelac Tenzila jedna je od bh. obrtnica koja je u vrijeme pandemije koronavirusa izrađivala medicinske uniforme po narudžbi kupca, dok je proizvodnju sada presumjerila u maski. Radila je i po 12 sati kako bi opravdala povjerenje kupaca, dok narudžbe nisu postale sve rijeđe jer su na tržište došle kineske maske.

Ova obrtnica je primjetila da su potrebe hroničnih bolesnika, ali i medicinskih radnika i uposlenika u institucijama poput Biroa rada drugačije, te je za njihove potrebe odlučila raditi maske.

– Cilj mi je bio dati doprinos za bh. društvo. Na tržištu je bio prisutan nedostatak maski jer smo nespremno dočekali pandemiju, iako je već bila prisutna. Uvoz je prestao i pojavila se potreba za istim. Presumjerila sam obrtnička sredstva u repro materijal za proizvodnju pamučnih maski – objašnjava ona.

Prisjeća se da je znala raditi i po 12 sati kako bi mogla odgovoriti potrebama i opravdati povjerenje njenih kupaca.

– Međutim, iznenada je nastao problem i potražnja prestaje.Razlog je jer su stigle jednokratne maske iz Kine. Vjerujem da smo mi obrtnici dali maksimum da ublažimo situaciju nastalu zbog koronavirusa, uložili smo obrtnički kapital, da bi narudžbe prestale bez ikakvog obrazloženja – dodaje ona.

Imala je i pitanje za sve korisnike maski.

– Je li reteks maska koja je upotrebljiva tri sata isplativija od pamučne koja se može oprati 30 puta  i opet koristiti? Mislim da se bh. proizvod ne cijeni –.

Kaže da bh. građani moraju cijeniti više i koristiti domaće jer taj način ima više koristi.

– Punimo fondove, čuvamo radna mjesta i održavamo zajednicu zdravom – poručila je ona.

(Ines Sandžaktarević, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss