Džaferović: Harmonizirati mjere u borbi protiv pandemije na nivou BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zadužilo je danas na redovnoj sjednici Vijeće ministara BiH da u roku od 24 sata harmonizira mjere na nivou BiH u borbi protiv pandemije, potvrdio je to danas novinarima u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Kako je pojasnio, ne postoji dovoljno koordinacije unutar BiH kada je u pitanju primjena mjera te bi Vijeće ministara s entitetskim institucijama i institucijama Brčko Distrikta trebalo zajednički i koordinirano urediti mjere koje će biti konzistentne, harmonizirane i koje neće biti međusobno suprotstavljene na teritoriji cijele BiH.

– U proteklih nekoliko dana imamo praksu da je u Federaciji BiH došlo do ukidanje karantena na granicama, a u entitetu Republika Srpska su ostali i onda zavisno gdje ljudi ulaze u BiH to je izazivalo probleme u praksi i proizvodilo nekontrolirane situacije. Potrebna nam sinhronizirana, organizirana i koordinirana aktivnost s nivoa države te smo takav zaključak danas jednoglasno i usvojili – kazao je.

Izrazio je očekivanje da će Vijeće ministara BiH tu stvar razmotriti jedinstveno i harmonizirano posmatrati, poručio je Džaferović.

Inače, usvojena je i Informacija koju je prezentirao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija o realizaciji zaključka Predsjedništva BiH koji se odnose na borbu protiv pandemije koronavirusa.

Kad drugi važnu stvar urađenu na sjednici Predsjedništva BiH izdvojio je inicijativu koju je pokrenulo Predsjedništvo u dogovoru s predstavnicima iz Evropske unije da se pokrene reformski proces u BiH i krene s realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

S tim u vezi bit će formirana politička radna grupa. Ona će biti zadužena da procesi unutar BiH idu naprijed i da se postigne što je moguće širi konsenzus. Tu grupu činit će predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, predsjedavajući i dva zamjenika Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– To je široko političko tijelo koje će se sastajati u zgradi Predsjedništva BiH i prema potrebi pomagati u rješavanju određenih pitanja. Prvi susret te grupe očekujem 4. maja – naglasio je Džaferović.

Predsjedništvo BiH je danas s ambasadorima Quinte i šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom razgovaralo o učešću na samitu Evropska unija – zapadni Balkan planiranom za 6. maj u Zagrebu u online formatu, a Džaferović je ocijenio da bi na taj sastanak trebalo otići s dobrim vijestima iz BiH.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo i izvještaj Ministarstva odbrane BiH o angažmanu Oružanih snaga BiH tokom krize izazvane pandemijom.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Firme iz TK i ZDK osumnjičene za pranje novca putem nabavke medicinske opreme

Naredna vijest

Austrija: Restorani se otvaraju 15. maja, uz posebna pravila