Crnogorska policija zbog kršenja mjera privela mitropolita SPC-a

Crnogorska policija privela je u nedjelju na informativni razgovor mitropolita i nekoliko svećenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) jer su se okupili pred vjerskim objektima, suprotno zabrani okupljanja zbog epidemije koronavirusa.

Svećenici i građani okupili su se ispred hrama i manastira u Podgorici te su pozvani na informativni razgovor, priopćila je policija ističući da nitko nije uhićen.

Mitropolija crnogorsko primorska SPC-a zatražila je hitno puštanje mitropolita Amfilohija.

– Danas je lijepi praznik pun Božije blagodati, ali ovo je nečuveno! Umjesto dijaloga i dogovora koji tražimo od početka ovih izvanrednih mjera, imamo privođenje čovjeka s najpoštovanijim zvanjem među crnogorskim građanstvom – izjavio je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović za agenciju MINA-u.

U međuvremenu su Amfilohije i svećenici napustili zgradu policije i o daljnjem postupanju odlučit će državni odvjetnik.

Prosrpski oporbeni Demokratski front ocijenio je da je privođenje svećenika nemoralan i neljudski te protuustavan i protuzakonit čin.

– Koristeći trenutnu situaciju za kršenje ustava i zakona bez prethodnog uvođenja izvanrednog stanja, režim otvoreno provodi diktaturu i prvo što su napali je naša Crkva odnosno njen najznačajniji svećenik u Crnoj Gori – priopćio je DF, prenosi Hina.

SPC u Crnoj Gori predvođen mitroplitom Amfilohijem od početka 2020. dvaput tjedno organizirao je prosvjedne šetnje tražeći povlačenje zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji regulira vlasništvo nad vjerskim objektima.

Prosvjedi pod nazivom “Ne damo svetinje“ prekinuti su nakon što je vlada donijela prve mjere zaštite od epidemije koronavirusa, uključujući zabranu okupljanja i prekid nastave u obrazovnim institucijama.

Mitroplit Amfilohije je 1990-tih godina bio jedan od nositelja velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori. Predsjednik Milo Đukanović je sredinom prošle godine ocijenio da SPC “služi da bi čuvala infrastrukturu velike Srbije u koju vjeruje“ smatrajući da je Crna Gora greškom postala neovisna država.

(Fena, Interview.ab)

Prethodna vijest

Šesti smrtni slučaj povezan s koronavirusom u USK

Naredna vijest

MUP KS: Zbog nepoštivanja policijskog sata 35 prekršajnih naloga u protekla 24 sata