Trebinjci Žika i Dragan proizvode vizire za maske i doniraju ih zdravstvenim radnicima

Trebinjci Živko Žika Drapić i Dragan Lazović počeli su proizvodnju vizira za zaštitne maske koje doniraju osoblju trebinjske bolnice i Doma zdravlja.

Vizire proizvode pomoću 3D štampača u želji da pomognu zdravstvu kome je svaka vrsta pomoći tokom pandemije novog virusa korona veoma dragocjena.

Proizvode ne prodaju, već ih isključivo doniraju i to samo zdravstvenim radnicima, jer su njima najpotrebniji, kako bi na adekvatan način bili zaštićeni od potencijalnog širenja novog virusa korona.

Drapić kaže da su do sada proizveli oko 40 vizira, dok su više od 20 već uručili dijelu zdravstvenih radnika kome je ova vrsta zaštitne opreme više nego potrebna.

– Dobili smo dio neophodnog repromaterijala od Udruženja inovatora istočne Hercegovine, a dio je dao i Dragan. Imamo još oko dva kilograma plastike od koje ćemo napraviti još 40 vizira. Nadamo se da ćemo uskoro uspjeti da nabavimo još nekoliko kilograma da bi svi zdravstveni radnici dobili ovu zaštitnu masku – rekao je Drapić.

Njegov kolega Dragan Lazović pojasnio nam je da je vizir modelovan u svijetu, te da je u proteklim danima usavršen. Sada taj 3D model proizvode u Trebinju.

Koriste besplatan računarski program koji im je neophodan za 3D štampač, koji je, u njihovom slučaju, model za kućnu varijantu.

– Ipak, uspijevamo da napravimo vizire. Kada bismo imali još jedan 3D štampač i više repromaterijala naše mogućnosti bi bile znatno veće – naveo je Lazović.

On kaže da očekuju da dobiju repromaterijal, jer su njihove zalihe pri kraju.

Video pogledajte ovdje.

(trebinjelive, interview.ba)

Prethodna vijest

Građani i pravna lica koji su pogođeni efektima koronavirusa imaju pravo tražiti moratorij od 90 dana na kredite

Naredna vijest

Čeka se odluka da li će se u FBiH uvesti potpuni karantin