3a9d407e1ba6a38db24f6544b27fca29
3a9d407e1ba6a38db24f6544b27fca29

Stojanović: Novi ministar zdravstva KS-a procijenio da je kupovina novog auta prioritetnija od nabavki zaštitnih maski

11.03.2020.

Skupština Kantona Sarajevo danas je usvojila budžet za 2020. godinu, koji iznosi 989.264.434 KM. Jedan od amandmana na Budžet KS-a je smanjenje stavke Prevencija, očuvanje i unapređenje zdravlja za 100.000 KM, kako bi se odvojilo 45.000 KM za novi automobil i 55.000 KM za ostale ugovorene usluge za Ministarstvo zdravstva KS-a na čelu sa Rusmirom Mesihovićem. Kantonalni zastupnik SDP-a BiH Igor Stojanović za Interview.ba rekao je ova odluka neodgovorna, te da u vrijeme kada prijeti koronavirus, prioritet treba biti sigurnost građana ovog kantona.

– Ministarstvo zdravstva KS-a odlučilo je sa novom Vladom KS-a da nas vrati u nekadašnja vremena i kupuje materijalne stvari – dodao je on.

Smatra da bi ova sredstva, u vremenu kada koronavirus prijeti svima, trebala usmjeriti ka zaštiti građana ovog kantona, a ne da se izdvaja i prebacuje novac za kupovinu auta i nabavku drugih stvari.

– U ovom trenutku, ubijeđen sam, ima dovoljno automobila u KS-u u kojima se može bilo koji službenik prebaciti gdje god želi – napomenuo je on.

Stojanović smatra da je ovo neodgovorna odluka.

– Pogotovo jer se takva odluka nalazi peti dan od kada je imenovana Vlada. Ako je ovo način rada nove Vlade KS-a, onda je sasvim jasno da idemo u povratak od prije 20 godina u nekadašnja vođenja kantona te da nova Vlada apsolutno od šestorke nije usvojila nijedan princip kada je vladanje u pitanju – poručio je on.

Na pitanje da li je o ovoj stavci bilo riječi tokom današnje Skupštine Kantona Sarajevo, on odgovara:

– Bilo je riječi o ovome. Ministar zdravstva je obrazložio da je to nabavka za neku mjesnu zajednicu ili za neko vozilo hitne pomoći, te da je to prioritet od 45.000 KM. Čak i da jeste za mjesnu zajednicu, mislim da to nije prioritet u odnosnu na zaštitne maske ili dezinfekciona sredstva ili izolatorij koji u Kliničkom centru faktički nije na adekvatnom nivou osposobljen – smatra on.

Napominje kako se čini da je „novi ministar zdravstva procijenio da je auto prioritetnije od svih ovih stvari“.

Ovaj kantonalni zastupnik napomenuo je i još dvije bitne stavke koje se odnose na izmjene Budžeta.

– Ukinuta je stavka za kupovinu mjerača zagađenja zraka koji je bio predložen od vlade šestorke, a povećan je novac za izradu projekta izrade žičare Hrasnica – Igman i Gerontološki centar i to za unaprijeđenje rada, a nije precizirano koja je to aktivnost – pojašnjava.

Još jedna stavka koja mu je zasmetala odnosi se na to da se smanji Ministarstvu prostornog uređenja KS-a stavka Zaštita prirode kako bi se povećala ona o putnim troškovima i odlascima u penziju.

– Radi se o 20.000 KM, što nije veliki iznos, ali, skinuti sa zaštite prirode da biste povećali putne troškove i, da ne kažem, vjerovatno zagadili prirodu, nema logike i u potpunosti je sa nekim politikama sa kojim bi trebali građani KS imati korist  – zaključuje Stojanović.

(Ines Sandžaktarević, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss