d8352427eb988815393a5bfac598b90e
d8352427eb988815393a5bfac598b90e

Muriz Memić: Ja ću pravdu preuzeti u svoje ruke ako država ne uradi

11.03.2020.

Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, prisustvovao je tematskoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH o stanju u pravosuđu. Ponovo je prozvao Milana Tegeltiju i VSTV, rekavši da je pokušao utjecati na slučaj. Memić je kazao kako određenoj garnituri ne odgovara to što je dokazano da se saobraćajna nesreća nije ni dogodila.

“Svima je ovaj slučaj poznat i Dženan Memić i David Dragičević. Vidite da su oni počeli da se ograđuju, nemojte pojedinačne slučajeve, ali gospodin Tegeltija je dobro upoznat. Moj advokat i ja dva sata smo bili kod njega, on se oglušio o dvije oslobađajuće presude, znači ništa nije poduzeo. Čak je Dalidu Burzić nagradio da bude sudinica Suda BiH, ja njega smatram saučesnikom ubistva. On je mogao sve uraditi, on ima sve dokaze. Ovo su dva slučaja, Dženan Memić i David Dragičević gdje imaju sve dokaze. Ali neće”, kazao je.

Istakao je kako očekuje da će VSTV otići, a Milan Tegeltija podnijeti ostavku.

 

“Oni se vade, čuli smo sada glavnu tužiteljicu da je postupak u toku. Postupak nije trebao da se desi nikako. Ovo je lažna, montirana optužnica. Očekujem da će se nešto promijeniti, da će ova garnitura otići. Na njima je odgovornost. Tegeltija je zvanično ‘potkovani’. Neka podnese ostavku”, poručio je i dodao:

 

“Sve je ovo počelo zbog slučaja Dženan Memić i David Dragičević. I gospodin Priebe je došao u BiH da uradi izvještaj, ova dva slučaja su pokrenula sve.”

 

Memić je rekao da određenim ljudima u pravosuđu BiH ne odgovara to što se saobraćajna nesreća nije ni dogodila.

 

“Pitao bih lično gospodina Tegeltiju zašto Tužilaštvo ništa nije preduzelo. Zamolio bih ga da ostavi Tužilaštvo BiH, da radi svoj posao i da ga dovedu do kraja. Imaju uticaja na Tužilaštvo BIH. Glavna tužiteljica se bori s tim, ja još uvijek njoj vjerujem. Neka dovede ovo do kraja. Dokaze imaju, samo neka ih VSTV pusti na miru. Čeka se sada neka odluka Vrhovnog suda. Njima je problem što nije bila saobraćajna nesreća, što su oslobođeni Romi. Problem im je što se nesreća nije desila, izmišljena optužnica.”

 

“Ne vjerujem da će se ovi iz VSTV povući. Kada dođe druga garnitura možda nešto. Vrijeme je da odu sa ove scene”, kazao je Memić.

 

Kazao je i to da mnogi znaju imena odgovornih za stradanja i Memića i Dragičevića. 

 

“Obavijestio sam glavnu tužiteljicu da je Tegeltija pokušao utjecati na izvještaj vještaka saobraćajne struke. Oni rade na tome još. Federalno tužilaštvo u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom je našlo nekog Ištvana Bodala u Novom Sadu i išli su od njega uzimati izjavu. To je utjecaj VSTV-a, ja sam to prijavio u Tužilaštvo, da istraže to. Pokušavaju još uvijek utjecati na državno Tužilaštvo da se ovo ne dovede do kraja. A ovo se moglo riješiti na ovoj sjednici. Dobro je rekao Saša Magazinović, da imaju hrabrosti da kažu imena ubica, da se pohapse ubice i Dženana i Davida. Sve se zna. Ja znam, ja sam rekao, ja ću pravdu preuzeti u svoje ruke ako država ne uradi. Oni bi sad jedva čekali da ja nešto uradim, da oni ostanu čisti, Tegeltija i ekipa”, rekao je Memić.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss