Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH: Za borbu protiv koronavirusa ključno je da javnost razumije vlastitu ulogu u prevenciji!

11.03.2020.

Cijela Italija, koja ima oko 60 milijuna stanovnika, stavljena je u karantenu, dok vlada ove države pojačava napore za suzbijanje epidemije koronavirusa, koji je do sada usmrtio 631 osobu, a zarazio više od 10.000. Nicola Minasi, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, govorio je za Interview.ba o trenutnoj situaciji u Italiji kada je u pitanju ova epidemija, kao i o tome jesu li diplomatama zabranjena putovanja, te koje lekcije BiH može naučiti od Italije u borbi protiv ove bolesti.

KORONAVIRUS UTJEČE NA EKONOMIJU ITALIJE: “Ova situacija već nanosi štetu ekonomiji, posebno turizmu, aviokompanijama i hotelijerstvu. Ipak, izolacija na području cijele zemlji nužna je za smanjenje rizika, stavljanje bolesti pod kontrolu i prevladavanje vanrednih stanja”.

INTERVIEW.BA: Kakva je trenutno situacija u Italiji kada je u pitanju koronavirus?

MINASI: Situacija se neprestano usložnjava i naše vlasti su u potpunoj pripravnosti, dok medicinske strukture rade danju i noću u najugroženijim područjima. Posljednji izvještaji pokazuju da se infekcija nastavila širiti posljednjih nekoliko dana, tako da radimo sve što je u našoj mogućnosti da se smanji broj fizičkih kontakata i uspori stopa zaraze. To će pomoći da se smanji broj zaraženih, da se stavi fokus na njih i da se najzad prevlada bolest.

INTERVIEW.BA: Imate li informaciju koliko Italijana ne može napustiti BiH i vratiti se u svoju domovinu? Postoje li podaci o tome koliko građana i građanki iz BiH ne može napustiti Italiju zbog karantene?

MINASI: Svi stranci koji su u Italiji i žele napustiti zemlju, slobodno to mogu učiniti, sve dok poštuju medicinske mjere opreza i kreću se prema izlaznim rutama, tako da je izlazak uvijek moguć. Otkazivanje letova moglo bi samo dodatno usložiti situaciju. Sve javne zdravstvene ustanove otvorene su za ljude koji se ne osjećaju dobro bez obzira na njihovo porijeklo, što pokazuje podatak da se i mnogi stranci trenutno liječe u italijanskim bolnicama. U kontaktu smo s italijanskim stanovnicima u BiH i vidimo odgovoran pristup. Većina onih koji su ovdje ionako su stanovnici BiH, tako da su kod kuće i za sada odgađaju putovanja u Italiju.

INTERVIEW.BA: Podliježu li i diplomate karantenskim pravilima? Jeste li Vi nedavno posjetili Italiju ili možda to planirate učiniti u skoroj budućnosti?

MINASI: Posljednjih nekoliko mjeseci nisam bio u Italiji. Svi djelatnici Ambasade dobili su savjet da ne idu kući dok kriza ne završi. U svakom slučaju, kolege i ja iz Ambasade, kao i ostali Italijani u državi poštujemo lokalna pravila. Ipak ne predviđamo nikakvu posjetu i one koje su bile planirane sada su odgođene.

INTERVIEW.BA: Postoje li već neke prognoze koliko će ova epidemija utjecati na ekonomiju Italije? Kako će utjecati na trgovinske sporazume na relaciji Bosne i Italije?

MINASI: Ova situacija već nanosi štetu ekonomiji, posebno turizmu, aviokompanijama i hotelijerstvu. Ipak, izolacija na području cijele zemlji nužna je za smanjenje rizika, stavljanje bolesti pod kontrolu i prevladavanje vanrednih stanja. To moramo učiniti za naše stanovništvo, ali i za ostatak Europe. Italija je prva usvojila tako drastične mjere na cijelom kontinentu. Nadamo se da će ovo također pomoći svima drugima da učinkovitije i uspješnije reagiraju. Što se tiče razmjene dobara s BiH, u kontaktu smo sa svim italijanskim kompanijama koje su ovdje i pratimo situaciju. Mnoge lokalne firme daju ključni doprinos proizvodnim linijama u Italiji, tako da je vrlo važno da to funkcionira neometano. Postojeće mjere utječu samo na kretanje ljudi, a ne na razmjenu dobara, tako da je važno da se kamionski prijevoz nastavi u oba smjera. Također, trgovine u Italiji u potpunosti su opskrbljene i normalno funkcioniraju.

INTERVIEW.BA: Možete li nam dati savjete – naučene lekcije iz Italije, kako bismo se borili protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini?

MINASI: Naše iskustvo pokazuje da je, bez obzira na glavne vladine odluke, poput zatvaranja škola i zabrane masovnih okupljanja, ključno da javnost shvati vlastitu ulogu u prevenciji. Konstantno pranje ruku, boravak u kući, poštivanje međuljudske udaljenosti i izbjegavanje dodirivanja očiju, usta i nosa su ključni koraci za zaustavljanje širenja virusa. Bolest nije vidljiva najmanje 14 dana, a tijekom tog razdoblja svaka osoba može lako zaraziti barem još dvije osobe, čak da toga nije svjesna. Stoga je lična pažnja vrlo važna i može značiti razliku. Za kraj, kako je jučer rekao naš ministar vanjskih poslova, gospodin Luigi Di Maio, Italija je spremna podijeliti vlastito iskustvo sa svim ostalim zemljama kako bi zajedno pobijedili ovu bolest.

 

INTERVJU NA ENGLESKOM DOSTUPAN OVDJE!

Idi naVrh

Don't Miss