Žene će sutra marširati u pet bh. gradova: „Nakon više od 100 godina moramo ponovo tražiti prava koja su nam oduzeta“

07.03.2020.

Sitnim koracima u Bosni i Hercegovini zahvaljujući aktivistkinjama i organizacija za ljudska prava kreće se ka boljem razumijevanju Osmog marta, dana kada su žene u New Yorku podigle glas i počele borbu za svoja prava ukazujući na nepovoljan položaj u društvu, koja se proširila na druge države svijeta! Već godinama unazad u našoj državu održavaju se osmomartovski marševi s kojih žene jasno poručuju kako im ne treba cvijeće, već prava. Ove godine, marševi će se održati u pet  bosanskohercegovačkih gradova, što je dosad najviše uključenih gradova u jednu ovakvu aktivnost.

To je dokaz da žene nisu zadovoljne s pozicijom i pravima koja imaju u BiH. Osmi mart ovdje postaje ono što treba biti. Nikada to nije bio datum za slavlje, već za simbolično obilježavanje onoga za što su se naše pretkinje izborile, a mi sad ponovo nakon 100 i nešto godina moramo ponovo tražiti prava koja su nam oduzeta – kaže direktorica Fondacije CURE Jadranka Milićević.

Ukazuje na nužnost ovakvih marševa zbog generalnog nezadovoljstva žena pozicijom u bh. društvu, ali i regionu jer se slične aktivnosti održavaju u Beogradu i Zagrebu. Ove godine će vjerovatno osim velikih bh. gradova poput Sarajeva, Banjaluke, Mostara, Zenice, Tuzle, marširat i žene iz manjih lokalnih zajednica poput Kalesije u blizini Tuzle.

Osmomartovski marš u Sarajevu uz slogan „Nasilnik na putu“ krenut će u 13:00 sati ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine, a glavni performans će biti održan ispred BBI centra, kao što je to bilo i prošle godine.

Performans se zove „Nasilnik na putu“ i dio je jedne velike kampanje koja će biti održana u Zagrebu i Beogradu. Organizirale su ga studentkinje iz BiH, Šapnije, Italije i drugih zemalja – ističe Miličević, te navodi da svako ko bude sudjelovao u Maršu može donijeti svoju parolu koja je u skladu s idejom Marša. Inače, ovaj bi se performans izvodi ispred zgrade Parlamenta BiH, ali aktivistkinje iz Fondacije CURE nisu dobile dozvolu.

 Cilj je osnažiti i ohrabriti žene

 Banjaluka će ove godine, prema riječima predsjednice Oštre nule Milice Pralica, marširati uz slogan „Šutnja nas ne štiti“.

Ako šutimo bit će nam još gore. Želimo da ohrabrimo sve žene koje su žrtve nasilja i druge žene koje tome svjedoče, te da ih osnažimo. Zbog toga 8. marta u 12:00 sati Marš polazi ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske, a pratit će ga performans umjetnica Marine Božić i Jelena Doljeg – kaže Pralica.

Navodi da se iz godine u godinu u Banjaluci povećava broj žena koje žele biti dio ove aktivnosti, ali i muškaraca.

Imali smo u proteklih osam godina i muškaraca koji su bili podrška. Feminizam ne isključuje muškarce iz borbe za ženska prava. Feminizam znači jednakost. To su bili uglavnom naši očevi, partneri, braća i drugari – objašnjava Pralica.

12 godina bez prava na glas

Mostarke, koje su već pokrenule u borbi za svoj grad i o kojima brojni mediji bruje već duže vremena organiziraju Osmomartovski marš uz poruku „Vratite nam pravo glasa“, koji kreće ispred Trga Musala u 11:00 sati, a završava na Kuli Stjepana Hercega Kosače predstavljanjem pozitivnog historijskog lika žene – bosanske kraljice Katarine Kosače.

U Mostaru već 12 godina nemamo pravo glasa. Nažalost, samo je jedna žena, Irma Baralija, optužila državu i dobila u Strazburu da se moraju održati izbori. Ovo je prvi put da Osmomartovski marš održava na ovakav način, iako su učenici škola ranije održavali noćni marš, koji se održava širom svijeta – kazala je aktivistkinja za ljudska prava Štefica Galić.

Poručila da su ovakvi marševi nužni zbog ogromne neravnopravnosti kojoj svjedočimo svi.

Žena u politici ima malo, ali one su tamo u sjeni svojih muškaraca, nema ih na rukovodećim mjestima i nemaju istu mogućnost za dobijanje posla. Žene su, nažalost, samo forma – mišljenja je Galić.

Političare ne interesuju ljudska prava

I Jadranka, i Milica, i Štefica, usuglasile su se da naše političare ne interusuju ljudska prava.

Naši politički predstavnici čim sjednu za stolice zaborave na građane i građanke, koji su ih doveli na poziciju moći da donose najvažnije odluke. Čula sam da je bilo u planu da se organizuje u ponedjeljak, zbog toga što im je nedjelja neradna, u zgradi Parlamenta BiH konferencija posvećena ženskim pravima, ali da je otkazana zbog koronavirusa – navodi Miličević, te poručuje da se u drugim država nastavlja raditi i da postoji odgovornost, koja kod naših političara ne postoji prema njihovim glasačima i glasačicama.

Brojni su problemi s kojim se žene širom Bosne i Hercegovine suočavaju. Rješenja ne dolaze preko noć, ali su moguća uz adekvatan pritisak na one koji odlučuju. Nažalost, taj pritisak još uvijek nije u našoj državu na tom nivou, a to pokazuje i činjenica da se naši politički predstavnici ne interesuju za ljudska prava, niti izlaze na ovakve marševe, niti ih podržavaju. Zato vi, kao odgovorni građani izađite u nedjelju 8. marta i pružite podršku ženama u BiH, koje trpe nasilje, koje su ekonomski ovisne, koje dobijaju otkaze, koje imaju manje plaće i koje rade više od 12 sati plus vikende!

Idi naVrh

Don't Miss