4590659a715e695c03a7364116bdbb08
4590659a715e695c03a7364116bdbb08

SSSBiH: Prava žena u BiH ugroženija nego prethodnih godina

08.03.2020.

Prava žena u Bosni i Hercegovini ugroženija su nego prethodnih godina, a njihov položaj u društvu je svakodnevno sve teži i teži, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) povodom 8.marta, Međunarodnog dana žena.

– To je razlog zašto umjesto klasične čestitke za njihov dan našim majkama, sestrama, kćerkama, suprugama, kolegicama, prijateljicama, saradnicama, komšinkama, sugrađankama, Savez samostalnih sindikata BiH upozorava sve društvene aktere, posebno one iz izvršne i zakonodavne vlasti, da se ovakvo stanje ne smije održavati, već da se mora hitno mijenjati. Mora se ukinuti svakodnevna diskriminacija žena u svim segmentima života – navode iz SSSBiH.

Neprihvatljivo je, kako dodaju, da davno stečena prava žena budu ugrožena u 21. stoljeću, a to se definitivno dešava. 

-Mora se ukinuti praksa da su žene manje plaćene od muškaraca za isti posao, mora se ukinuti diskriminacija žena na tržištu rada, posebno onih koje planiraju osnivanje porodice i rađanje djece, moraju se zaštititi trudnice i porodilje i osigurati im se sigurna egistencija tokom izostanka sa posla zbog porođaja ili čuvanja trudnoće, mora se stati u kraj seksualnom uznemiravanju i mobingu na radnim mjestima – ističu iz SSSBiH.

Nažalost, kako dodaju, svjedoci smo svakodnevnih slučajeva nasilja u kojem su žrtve žene i taj broj je u konstantnom porastu, a sve više je i seksističkih ispada pozicioniranih muškaraca u svim medijima. Uz to, zabrinjavajuće je mali broj žena na pozicijama na kojima se donose odluke. Iz SSSBiH dodaju da su sve ovo problemi s kojima se moramo suočiti i koje moramo iskorijeniti ukoliko želimo da naša djeca odrastaju u zdravom društvu.

 – Nadamo se da ćemo naredni 8. mart dočekati u boljem, zdravijem, ekonomski stabilnijem bh. društvu u kojem će prava žena biti poštivana, naše majke zaštićene, naše kolegice ravnopravne i naše kćerke zadovoljne – saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH. 

(FENA, Interview.ba) 

Idi naVrh

Don't Miss