17c5b449fd07a2c0fcc13db50fcb38f5
17c5b449fd07a2c0fcc13db50fcb38f5

Vijeće ministara nije usvojilo Odluku o privremenom finansiranju

05.03.2020.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas na sjednici nije usvojilo  Odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za period od aprila do juna 2020. godine koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora.

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara nije postignut konsenzus u vezi s tim pitanjem što je potrebno osigurati u skladu s članom 18. stavom 2. Zakona o Vijeću ministara BiH, a uz obavezu da se u ovom slučaju primjeni član 18. stav 3. ovog zakona.

Državne institucije trenutno se finansiraju na osnovu tromjesečne Odluke o privremenom finansiranju koja ističe 31. marta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) je 21. februara najavio da bi Ministarstvo finansija i trezora trebalo do kraja februara predložiti prvu verziju budžeta za 2020. godinu, ali do danas ga Vijeće ministara nije razmatralo.

Tada je kazao da će procedura donošenja tog važnog finansijskog akta biti ispoštovana na način kako je to propisano zakonskim aktima. Prijedlog budžeta, prema proceduri, domovima Parlamentarne skupštine BiH na usvajanje predlaže Predsjedništvo BiH.

Finansiranje državnih institucija upitno je zbog nove blokade vlasti na državnom nivou koja je nastupila nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom su određene odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske proglašene neustavnim, a te odredbe tretiraju državnu imovinu na šta entiteti nemaju pravo.

Potom je uslijedila sjednica Narodne skupštine Republike Srpske kada su poslanici zaključcima obavezali političke predstavnike RS-a u bh. institucijama da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss