cf77e05280b3746c2109252eae707dce
cf77e05280b3746c2109252eae707dce

Turska i Rusija dogovorile primirje u Idlibu

Na području linije kontakta u zoni deeskalacije u sirijskom Idlibu od ponoći 6. marta 2020. godine biće zaustavljene sve vojne aktivnosti, usaglašeno je danas u Moskvi na sastanku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i Rusije Vladimira Putina.

Ministri vanjskih poslova dviju zemalja Mevlut Cavusoglu i Sergej Lavrov su nakon sastanka saopćili detalje dogovora najavivši formiranje sigurnosnog koridora u zoni deeskalacije u Idlibu.

“Na području linije kontakta u zoni deeskalacije u Idlibu od ponoći 6. marta 2020. godine biće zaustavljene sve vojne aktivnosti”, rekao je turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu.

On je dodao da će biti uspostavljen sigurnosni koridor na dubini od po šest kilometara sjeverno i južno od autoceste M4 u Siriji.

Oružane snage Turske i Rusije će na dijelu autoceste M4 provoditi zajedničke patrole.

Obje zemlje ostaju privržene poštivanju teritorijalnog integriteta Sirije.

Turska i Rusija su potvrdile odlučnost za nastavak borbe protiv svih terorističkih grupa koje kao takve definiše Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Ove zemlje će takođe nastaviti i intenzivirati aktivnosti na pružanju humanitarne pomoći te osiguravanju dobrovoljnog održivog povratka.

(Anadolija/Interview.ba)

Prethodna vijest

Volonteri više ne mogu pomagati migrantima

Naredna vijest

Premijer Nenadić danas sazvao prvu sjednicu Vlade Kantona Sarajevo