Hoće li nova Vlada KS danas biti potvrđena: Sporna dva kandidata

Prijedlog Odluke o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo uvršten je u dnevni red 22. Radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo koja je zakazana za danas.

Zaključak je Kolegija Skupštine KS koji je dopunio dnevni red ove sjednice i sa Prijedlogom odluke o izboru predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova stalnih radnih tijela SKS te sa Prijedlogom Odluke o izmjeni Odluke o imenovanju predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Odbora za javna priznanja Skupštine KS.

Kandidat za premijera Kantona Sarajevo Mario Nenadić 19. februara je dostavio Skupštini KS-a izmijenjeni prijedlog kandidata za ministre u Vladi KS, a u novom sazivu je SDA dobila sedam ministarstva, SBB tri, a DF dva ministarstva.

Za ministricu pravde i uprave predložena je Mersa Kustura (SDA), za ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić (SDA), za ministricu komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč (SDA), za ministra saobraćaja Adi Kalem (SDA), za ministra finansija Jasmin Halebić (SDA), za ministra kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović (SDA), a za ministra za boračka pitanja Senad Hasanspahić (SDA).

SBB je u Vladi KS predložio Ismira Jusku za ministra unutrašnjih poslova, Anisa Krivića za ministra obrazovanja, nauke i mladih te Jasnu Agić za ministricu rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica.

Ministri DF-a u Vladi KS trebali bi biti Rusmir Mesihović u svojstvu ministra zdravstva i Draško Jeličić u svojstvu ministra privrede.

Na istoj sjednici , kako je ranije utvrđeno, naći će se Prijedlog Budžeta KS za 2020. godinu, Zakon o njegovom izvršavanju te Prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje KS.

Nakon posljednjih dešavanja u SDA, tačnije objavljivanja snimka u vezi s izborom predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, zastupnik SDA Aljoša Čampara najavio je da dva ministra predložena za Vladu KS, a koja se pominju u snimku, “ne mogu biti ministri jer se predstavljaju kao dužnici pojedincu tj. onome koji sebe predstavlja ‘prvim do Bakira’ i koji tvrdi da ministri moraju raditi po njegovom nalogu”.

– Ministri postoje da bi radili za dobrobit građana, a ne da bi bili ‘sluge’ pojedincima – naveo je Čampara.

Čampara se protivi imenovanju ministra kulture i sporta Emira Hadžihafizbegovića (SDA) i ministra za boračka pitanja Senada Hasanspahića (SDA) koji se spominju u snimku.

Međutim, kako N1 nezvanično saznaje, nakon afere moguće su izmjene prijedloga ministara.

Sporni snimak je ovih dana objavio član SDA Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad u Sarajevu, a odnosi se na navodno korupciono djelovanje potpredsjednika SDA Asima Sarajlića, odnosno na pokušaj kupovine glasova za izbor predsjednika Kantonalnog odbora te stranke.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Erdogan odbio milijardu eura pomoći EU za prihvat migranata u Turskoj

Naredna vijest

Potvrđen deveti slučaj koronavirusa u Hrvatskoj