Trivić povodom slučaja djevojčice u Srebrenici: To ne možemo dopustiti

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić upozorila je danas da taj resor ne podržava bilo kakav vid rasne, vjerske i nacionalne diskiminacije po bilo kojem osnovu.

– To ne možemo dopustiti posebno kada su pitanju djeca – rekla Trivić novinarima u Banjoj Luci. 

Istakla je da će zatražiti informaciju i od lokalne zajednice i direktora škole u Srebrenici u povodu informacije da učenica devetog razreda Prve osnovne škole u Srebrenici, inicijala F. S., koja nosi hidžab napadnuta tokom jučerašnjeg dana kada se vraćala kući iz škole. 

Kako je kazala njena majka, desetak učenika srpske nacionalnosti opkolilo je njenu kćerku, provocirali su jer je pokrivena i nisu joj dali da ide.

Također, kako tvrdi majka, skakali su oko nje i tražili joj maramu. 

Ministrica Trivić je za utorak, 25. februara, najavila sastanak s načelnikom i predsjednikom Skupštine općine Srebrenica te predstvanicima roditelja kako bi razgovarali o pitanjima obrazovnog procesa. 

Istakla je da se nastava u toj lokalnoj zajednici odvija bez problema te apelovala na sve da poštuju pravo na vjerski odgoj.

 

Nadležna komisija se bavi nedavnim slučajem kada su osnovici škole u Srebrenici na društvenim mrežama objavili fotografiju uz natpis “četnici”.

Resorna entitetska ministrica je pozvala da se Srebrenici poštuje pravo na vjerski, nacionalne i sve druge različitosti i da poštuju prava na vjerske, nacionalne i svake druge različitosti, jer su to osnovana demokratska prava i slobode.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Narednih dana i sunčano, najviša dnevna temperatura do 17 stepeni

Naredna vijest

Vlasti u RS plaćaju 80.000 dolara mjesečno američkoj kompaniji za lobiranje