7203dbca38bf6ab3f36ab578cc9ebeed
7203dbca38bf6ab3f36ab578cc9ebeed

Miralem Pjanić: Navijači će dati snažnu podršku da izborimo EP

18.02.2020.

Veznjak fudbalske reprezentacije BiH i Juventusa Miralem Pjanić je pred ogromnim izazovima u narednom periodu. Nakon što je dominacija torinskog velikana izražena osvajanjem osam titula Italije u nizu i bez velike neizvjesnosti u trci za prvo mjesto, ove sezone „Stara dama“ će voditi žestoku borbu sa Interom i Laziom da nastavi fenomenalan šampionski niz. Pjanić je dosad osvojio šest trofeja sa Juventusom, od kojih tri titule, dva Kupa i Supekup Italije. Da je njegov doprinos uspjesima tima iz Torina veliki, pokazuje i to da je naš reprezentativac četiri puta zaredom izabran u idealni tim sezone Serie A. Pošto posjeduje ogromno iskustvo odigravši dosad 92 utakmice i postigavši 15 golova za selekciju BiH, sigurno je da će biti jedan od glavnih aduta selektora Dušana Bajevića, pod čijim vodstvom će naša selekcija probati u baražu izboriti prvi plasman na Evropsko prvenstvo. Za interview.ba Pjanić je govorio o ambicijama Juventusa na tri fronta, utakmicama protiv Lyona u osmini finala Lige prvaka, šansama bh. selekcije za odlazak na Euro, koji se igra od 12. juna do 12. jula u 12 različitih evropskih gradova i država, kao i favoritma za titulu prvaka Starog kontinenta.

BARAŽ JE VELIKA PRILIKA: Nakon što nismo prošli direktno na prvenstvo Evrope u kvalifikacijama, imali smo sreće da je odlučeno da se finale play-offa igra na domaćem terenu. U Ligi nacija odigrali smo angažovano i borbeno. Vjerujem, da uz takav pristup, nećemo propustiti veliku šansu da odemo na EP“.    

INTERVIEW. BA: Nadate li se da će Juventus nastaviti dominaciju i osvojiti deveti uzastopni naslov prvaka u Italiji?

PJANIĆ: Naravno da se nadam, kako ja, tako i moji saigrači. Ciljamo uvijek na prvo mjesto. Imamo iskustvo iza sebe i pobjednički mentalitet koji smo izgradili posljednjih godina. Vjerujem da ćemo biti u punoj formi kada se bude odlučivalo o tituli.

INTERVIEW. BA: Da li će Inter i Lazio biti glavni rivali Stare dame za titulu do kraja sezone u Seriji A i šta bi moglo odlučiti trku za prvo mjesto?

PJANIĆ: Sigurno da hoće. Sve tri ekipe su po bodovima blizu, tako da će se do kraja sezone voditi borba za „scudeto“. Nadam se da ćemo mi prvi proći kroz cilj. Važno je da pobjeđujemo u kontinuitetu i igramo kvalitetno jer su konkurenti veoma opasni, što su pokazali u dosadašnjem toku prvenstva. Ne smijemo se opustiti nijednog trenutka, no to nije lako kada se borite za trofeje protiv jakih rivala.

INTERVIEW.BA: Kakav je osjećaj igrati u torinskom velikanu sa Cristijanom Ronaldom, više puta proglašavanim za najboljeg svjetskog fudbalera?

PJANIĆ: Ronaldo je svjetska klasa i odlican igrač. Svakako da je to još jedno iskustvo igrati sa takvim igračem, raskošnog umijeća.Zadovoljstvo je imati pored sebe u timu velemajstora koji uvijek može jednim potazom i golom odlučiti utakmicu. 
INTERVIEW.BA: Kolike su mogućnosti Juventusa u Kupu Italije?

PJANIĆ: Igramo u polufinalu protiv Milana, kojem je Kup jedina prilika za osvajanje trofeja i spas sezone. Sigurno da neće biti lako ni u revanšu, nakon što je prvi meč završen 1:1. Blagi smo favorit pošto igramo revanš 4. marta na svom terenu. Ipak, moramo biti veoma oprezni, ali nadamo se prolasku kako bismo ostvarili krajnji cilj – da osvojimo Kup Italije.

INTERVIEW.BA: Sa trenerom Marcellom Lippijem na čelu, Juventus je drugi i posljednji put osvojio trofej Lige prvaka 1996. u finalu savladavši Ajax sa 4:2 poslije boljeg izvođenja penala u Rimu, jer je rezultat poslije 120 minuta igre bio 1:1. Kakve su šanse vaše ekipe protiv Lyona u osmini finala Lige prvaka, 26. februara i 17. marta?

PJANIĆ: Mi želimo i u ovom takmičenju da idemo do samog kraja. Ni jedna ekipa se ne može i ne smije potcjeniti, pa tako ni Lyon, moj nekadašnji tim. Nadam se prolasku, jer smo kvalitetnija ekipa u ovom trenutku. Posjedujemo posebnu inspiraciju u Ligi prvaka, pošto Juventus dugo godina čeka na trofej. Možda je vrijeme da se popnemo na evropski tron.

INTERVIEW.BA: Na putu do prvog mjesta u Grupi 3, Divizije B lige nacija, naš tim je dva puta savladao Sjevernu Irsku sa 2:1 u Belfastu i 2:0 u Sarajevu. Kolika je prednost za BiH što je domaćin Sjevernoj Irskoj u polufinalu baraža za Euro, 26. marta u Zenici?

PJANIĆ: Ako budemo pravi i svi igrači budu zdravi, možemo očekivati plasman na Euro. Zahvaljujući dobrim igrama u novom reprezentativnom takmičenju, izborili smo prolaz u elitnu grupu Lige nacija. Još važnije je da smo tako osigurali novu šansu da u baražu odemo na Evropsko prvenstvo. Svakako da je lakše pošto ćemo igrati pred našim navijačima.
INTERVIEW.BA: U drugom polufinalu baraža za EP sastaju se Slovačka – Republika Irska. Ko će biti protivnik naše selekcije ako prođe u finale play-offa za EP?

PJANIĆ: Sada razmišljamo isključivo o prvom narednom protivniku, Sjevernoj Irskoj. Tek ako uspješno obavimo posao protiv ostrvske selekcije, koja može biti neugodna, što je pokazala u dva prethodna meča sa nama, usmjerićemo pažnju na odlučujuću utakmicu baraža.

INTERVIEW.BA: Koje reprezentacije vidite u borbi za naslov evropskog prvaka?

PJANIĆ: Uvijek je to Italija, koja je nakon izostanka sa Svjetskog prvenstva 2018. prevazišla krizu i izuzetno je motivisana u borbi za najviši plasman. Takođe, ne smijemo zaboraviiti fudbalske velesile Španiju i Njemačku. Ove tri selekcije imaju dobre izglede da naslijede Portugal na tronu evropskog šampiona.

 

Idi naVrh

Don't Miss