3927240248c5cef041a1d22fdd311a12
3927240248c5cef041a1d22fdd311a12

Šarović: Nije pametno da se priča o referendumu i secesiji

17.02.2020.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao je u Narodnoj skupštini RS-a da smatra da nije pametno da se danas priča o referendumima i secesiji RS.

-Za te stvari vjerovatno ima vremena – dodao je Šarović i naveo da treba da se priča o dva pitanja, odgovoru RS na odluke Ustavnog suda i šta sa ovakvim Ustavnim sudom BiH.

Kazao je da su po njemu to glavna pitanja.

-Nemojte da mislite da kod mene i opozicije ima bilo kakvog straha, ali prije svega ima briga. Kada izgovaramo tako krupne riječi, treba da to imamo na umu – naveo je Šarović u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a na posebnoj sjednici o odluci Ustavnog suda BiH u vezi s poljoprivrednim zemljištvom RS. 

Njegov stav je, dodao je, da svi treba da pokušaju da nađu zajednički imenitelj, da pokažu zajedništvo oko ovako krupnih pitanja.

Šarović je najavio da će SDS stati iza zaključaka koje je predložila predsjednica RS na posebnoj sjednici, ali da ima nešto drugačiji stav o ključnim zaključcima.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao da je očekuje mnogo mudrosti, razuma i razboritosti da se ovo pitanje razriješi.

-Potrebno je mnogo opreza -kazao je Borenović u obraćanju parlamentu.

Najavio je da će Klub PDP-a poštovati stavove Narodne skupštine RS.

-Ali smo isto tako oprezni da prihvatimo bilo kakav avanturizam bez jasne strategije – rekao je Borenović.

Parlamentu su se na posebnoj sjednici obratili i lideri stranaka iz RS-a, koji su dio vladajuće većine.

Posebno skupštinsko zasjedanje je zakazano na zahtjev entitetske predsjednice Željke Cvijanović, koja je predložila samo jednu tačku, koja je naslovljena kao “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH“.

Razlog za sjednicu parlamenta RS-a je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju srpski zvaničnici ne prihvataju i smatraju štetnom za RS.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss