Zvizdić nakon odluke RS-a: Ako se nastavi, oduprijet ćemo se

Nakon sjednice zajedničkog kolegija oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, javnosti se obratio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić te komentarisao jučerašnju odluku predstavnika bh. entiteta Republika Srpska o obustavi rada u odlučivanju u bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH.

Zvizdić je rekao kako je jučerašnja odluka zvaničnika RS “velika šteta ekonomskom razvoju BiH, evropskom i međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, kao i poboljšanju života građana sa fokusom na ambijent ostanka mladih u BiH”.

 

– Zato bih ja pozvao da se prestane sa političkim ucjenama, blokadama, jer iz neposredne prošlosti znamo da takvi pokušaji jednostranog postizanja ciljeva neće dati nikakav rezultat u političkom ambijentu BiH – kazao je Zvizdić.

Smatra kako “bazno načelo funksionisanja demokratskih država svijeta je vladavina zakona”.

– BiH je multietnička zemlja, zemlja ravnopravnih naroda i jednakopravnih naroda. BiH je antifašistička, demokratska, evropska zemlja, a bazno načelo funkcionisanja je vladavina zakona. Unutar toga je Ustavni sud koji je temelj zaštite ustavnosti BiH. Prema tome, svako kršenje odluka Ustavnog suda u svakoj demokratskoj zemlji svijeta se tretira kao jedna vrsta ustavnoga udara i naravno je to linija ispod koje se neće pristati i zbog toga pozivam da ne idemo s takvim vrstama ucjena i da naredna sjednica NSRS ne ode predaleko sa zaključcima zbog kojih ćemo izgubiti jako puno vremena da vratimo stvari u normalu. To je moj apel – poručio je Zvizdić.

Poručio je da je prva poruka pokazivanje suzdržanosti.

– Ali, ako se ovo nastavi, naravno da će se te snage oduprijeti unutar institucija sistema i to jeste jasna poruka svima. Svjesni smo da ucjena i blokada ne dovode do rješenja – dodao je.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Dodik: RS na putu izlaska iz BiH i sa tog puta nema povratka

Naredna vijest

Izetbegović: Trajat će kriza koliko treba i onda će se uvjeriti da to neće ići