Emrić: 25.000 manje zaposlenih u poljoprivredi

Zastupnik Jasmin Emrić je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predložio zaključak kojim je tražio od Parlamentarne skupštine da u roku od 90 dana istraži, analizira, i predloži model uspostave fonda za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj na nivou BiH.

Njegov zaključak nije dobio podršku iz entiteta Republika Srpska.

– S obzirom da je na dnevnom redu bio godišnji Izvještaj iz poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2017. i 2018. godinu, te iako je to bio godišnji Izvještaj o kojem se formalno raspravlja, a kako Parlament od tada nije zasjedao, te tačke koje su ranije dostavljene tek sada se raspravljaju. Trebalo je da aktualiziramo stanje iz oblasti poljoprivrede, da ukažemo na sve teže stanje naših poljoprivrednika i farmera te da konrektno zaključkom reguliramo neka pitanja. S toga sam ja predložio da Vijeće ministara istraži mogućnost da analizira i predloži Predstavničkom domu kako pomoći poljoprivrednicima i farmerima kako bi mogli konkurirati i povlačiti sredstva iz EU fondova. Nažalost, ovaj zaključak nije dobio podršku iz entiteta RS, tako da nije usvojen, ali svrha je postignuta. Ukazali smo na tu složenost pristupanja fondovima EU za ruralni razvoj. Neophodno je osigurati neki mdoel koji će pomoći našim farmerima i poljoprivrednim proizvođačima. Pretposatvljam da se radi o tome da je to prepoznato kao prenos nadležnosti, ali tu nema osnova iz razloga što i entiteti mogu na sličan način pomoći našim proizvođačima i farmerima da koriste sredstva – dodao je on.

Kazao je i da se tek sad raspravljalo o Izvještaju iz 2017. i 2018. jer je bila blokada rada Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine.

– Ovo su važne teme i trebaju imati više pažnje i treba bolje proučavati izvještaje. Iako se radi o sublimaciji podataka o stanju poljoprivrede, ipak se mogu prepoznati trendovi. Ovdje se može prepoznati to da se smanjuje broj uposlenih u poljoprivrednom sektoru i u 2018. godini je za 25.000 radnih mjesta, odnosno 25.000 osoba je manje zaposleno u poljoprivrednom sektoru u odnosu na 2017. To je vrlo negativan trend. Poljoprivredna gazdinstva se zatvaraju, ljudi parkiraju svoje mašine i odlaze u zemlje Zapadne Evrope tražiti posao. Ovdje se treba prepoznati trenutak kada treba djelovati da zadržimo i osnažimo postojeće kapacitete u poljoprivrednom sektoru – komentarisao je Emrić.

(N1, Interview.ba)

 

Prethodna vijest

Glumac Kirk Douglas preminuo u 103. godini

Naredna vijest

Mostarska stanica bez krova nakon udara vjetra od 117 km/h