„Stipendijama za sretno djetinjstvo“ izbrišite socijalne razlike i stvorite osjećaj jednakosti

Program „Stipendije za sretno djetinjstvo“ Centra za kreativno odrastanje prepoznat je kod brojnih građana i građanki, kao i organizacija, koje su pružile nesebičnu financijsku podršku za djecu u BiH. Naime, njihovim mjesečnim uplatama od 85 KM dosad je osigurano više od 1900 jednogodišnjih stipendija u iznosu većem od 2.000.000.00 KM, a novcem koji se uplaćuje na štedne knjižice djeci se omogućuju osnovne životne potrepštine poput hrane, odjeće, obuće, medicinske njege, kao i školski pribor.

Nažalost, kako navodi direktor Centra za kreativno odrastanje Hamdija Pašić, ovaj program ne dobija nikakva sredstva iz budžeta državnih institucija.

Ovaj program je ovisan od ulagača i trajat će sve dok humanisti nastavljaju da pomažu djeci u zajednici. Možete postati sponzor jednog ugroženog djeteta na tri načina. Prvi podrazumijeva sponzora u obliku pravnog lice, drugi sponzora kao fizičkog lica, a treći oblik stipenditora kao grupa uposlenika koji od ličnog dohotka izdvajaju sumu od 85 KM koliko iznosi mjesečna uplata stipendije – kazao je Pašić.

Kako navodi od ukupne sume novca koja se donira, 70 KM se uplaćuje direktno na štednu knjižicu djeteta, dok je ostalih 15 KM sponzorstvo za finansiranje osnovnih materijalnih troškova Programa, redovne kontakte s djecom, korespondenciju i širenje na druga područja BiH. Ugovor za stipendiranje potpisuje se na 12 mjeseci u toku kojih stipenditor u svakom trenutku može odustati od stipendiranja.

Više od 300 djece dobilo je šansu biti u Programu, od čega veći broj djece dobija stipendiju duže od godinu dana. Postoje i primjeri gdje djeca koja se duži period stipendiraju nakon svog osnovnog i srednjeg obrazovanja uz pomoć svojih sponzora započnu i studiranje. Baza programa je na materijalnoj podršci, dok postoje stipenditori koji i pomažu djeci i na druge načine pored ovih prethodno navedenih – istaknuo je Pašalić.

Poručio je kako je ovo human program koji predstavlja vid ostvarivanja dječijih prava.

Ovo je prilika za sve ljude da naprave jedan korak ka brisanju socijalnih razlika i stvaranju osjećaja jednakosti između vršnjaka. Dugoročno suzbijanje siromaštva predstavlja glavni cilj ovog Centra koji se postiže poboljšavanjem uslova za obrazovanje. Pravo na obrazovanje je osnovno pravo svakog djeteta i najsigurniji način za prelazak iz siromaštva u dostojanstven život i iz isključenosti u aktivno učešće u društvu – mišljenja je Pašić.

Program „Stipendije za sretno djetinjstvo“ pokrenut je 2008. godine kao podrška najugroženijoj djeci za njihovo osnovnoškolsko obrazovanje i što lagodniji život bez obzir na njihovu nacionalnu, vjersku i rasnu pripadnost.

Program smo pokrenuli nakon zabrinjavajućih podataka iz 2007. godine da kao posljedica proteklog rata i trenutnih socijalno-ekonomskih trendova, 145.000 djece živi u ekstremnom siromaštvu (podaci Save the children UK, 2007), a 245.000 njih je tek iznad granice siromaštva – rekao je Pašić.

Kada je u pitanju postupak odabira djeteta koje će biti stipendirano, ističe da se vrši uz pomoć Centara za socijalni rad koji prosljeđuje spiskove s najugroženijom djecom.

Prioritetnu djecu predlažu Opštinski Centri za socijalni rad, te Centri za djecu s poteškoćama u razvoju. U direktne korisnike programa spadaju djeca osnovnoškolskog uzrasta između 6 i 14 godina. Ta djeca su iz socijalno ugroženih kategorija, nacionalnih manjina, romska djeca i djeca s umanjenim sposobnostima i invaliditetom – zaključio je Pašić.

Program „Stipendije za sretno djetinjstvo“ je prilika da humani ljudi daju direktnu i dugoročnu pomoć najugroženijoj djeci iz lokalne zajednice te tako urade konkretan korak ka premoštavanju socijalnih razlika i zaštiti prava obespravljenih. Poboljšanje uslova obrazovanja djece i mladih je osnovni instrument za dugoročno suzbijanje siromaštva što predstavlja i glavni cilj Centra za  kreativno odrastanje.

(Ajsel Đapo, Interview.ba)

Prethodna vijest

Anja Grubačić, studentica koju je tužila Banjaluka : Moja dužnost jeste otpor

Naredna vijest

Migranti masovno kreću ka Evropi