fb94714ffdc09dc598f8191858a2945e
fb94714ffdc09dc598f8191858a2945e

Migranti masovno kreću ka Evropi

Njemački list Spiegl došao je u posjed tajnog dokumenta koji je razrađen u službama Brisela, a u kojem se tvrdi da se može očekivati veliki talas migranata.

Migranti bi se prema Evropi uputili brodovima sa obala Libije.

Uzimajući u obzir činjenicu da se u Libiji trenutno razbuktava rat, realno je očekivati da će sve više ljudi pokušati da pređe preko Sredozemlja do Evrope, prenosi Večernji list.

Uz izbjeglice iz Libije, očekuje se i talas migranata iz ostalih afričkih zemalja.

Iz tog razloga, u dokumentu koji se pojavio, a koji su razradile službe zadužene za bezbjednost spoljnih granica Evropske unije, tvrdi se da je što prije potrebno pokrenuti i pojačati patroliranje na Sredozemlju. Do početka 2019. godine bila je aktivna operacija Sofija, u okviru koje su brodovi ratnih mornarica zemalja EU patrolirali Sredozemljem. Ova operacija se tokom ljeta smanjila, prenosi Večernji.hr.

Sada bi trebalo pokrenuti slične operacije.

Libijska obalska straža u ovom trenutku kontroliše samo jednu trećinu obale ove zemlje. Ako se sigurnosna situacija u Libiji dodatno pogorša, a migranti masovnije krenu morskim putem prema sjeveru, obalska straža biće potpuno nemoćna – piše u dokumentu.

U ovom slučaju Italija je najopterećenija. Ipak, teško je povjerovati da bi se ratni brodovi zemalja EU mogli uskoro vratiti u prethodnu operaciju, jer je za takvu odluku potrebna jednoglasna odluka država članica EU.

Italija i Austrija poručile su da neće glasati za takvu odluku, a tako misle i u Mađarskoj i Grčkoj. Inače, brodovi su prošle godine povučeni jer među državama članicama Unije nije postignut dogovor o tome ko će primati migrante koji u okviru akcije Sofija budu spašeni i dovedeni na područje Evropske unije, odnosno na područje Italije, koja je najbliža libijskoj obali.

Samo proteklih nekoliko godina u okviru operacije spašeno je i dovedeno u Italiju oko 45.000 migranata koji su krenuli na put sa sjevernih obala Afrike, no Italija više ne želi da prima migrante u tolikom broju.

Njemačka je prije nekog vremena ponudila da će primiti četvrtinu tako spašenih migranata, ali konačan dogovor ipak nije postignut, pa je akcija spašavanja i patroliranja obustavljena, a Italija je zatvorila svoje luke i pristaništa za migrante, prenosi CDM.

(Vecernji.list/Interview.ba)

Prethodna vijest

„Stipendijama za sretno djetinjstvo“ izbrišite socijalne razlike i stvorite osjećaj jednakosti

Naredna vijest

Policija ušutkala ljekara koji je htio da upozori na koronavirus