BOLNICA MOSTAR Direktor Ante Kvesić sredstva i aparate za bolnicu nabavlja od prijateljskih firmi

05.01.2024.

Više decenija direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić potpisuje dokumente koji firmama njegovih prisnih prijatelja donose milionske zarade. Ta praksa, kako je pokazalo istraživanje MojeHercegovine, nastavljena je i u 2023. godini. I? I, nikom ništa! Sukob interesa kod nas, očito, nema ko da procesuira

„U ovoj bolnici to nema“! Ovako je 2018.godine glasio odgovor direktora SKB u Mostaru Ante Kvesića na pitanje Žurnala ima li pogodovanja u javnim nabavkama bolnice. Nekoliko trenutaka kasnije direktor će priznati da su firme Intergrafika i Natura Pharm, koje su dobavljači za bolnicu, u vlasništvu njegovog sina Blage Kvesića.

„Blago Kvesić je moj sin. Natura Pharm je firma koju moj sin vodi, i probaju ući u proizvodnju lijekova“, rekao je on.

Pet godina kasnije, Ante Kvesić i dalje je direktor bolnice, a na trenutnoj funkciji je ukupno 30 godina. U javnim nabavkama, prema našem istraživanju, za sada, nema firmi njegovog sina. Međutim, nekoliko je firmi njegovih prisnih prijatelja koji nastavljaju kontinuitet dobijanja milionski unosnih poslova.

„Prijatelji s beneficijama“

„Sa Matom sam prijatelj, ali to ne znači ništa“, kaže Kvesić. Koliko je ovo prijateljstvo značilo Mati Čujiću vlasniku i direktoru firme Melcom d.o.o., te bivšem radniku bolnice, najbolje pokazuju brojke.

U posljednjih pet godina ukupni godišnji prihodi ove firme bili su oko 20 miliona maraka. Za dobar dio tog prihoda zaslužno je upravo poslovanje s mostarskom bolnicom, i činjenica da je dugogodišnja saradnja donijela i to da su medicinski aparati koji su u vlasništvu bolnice, uvijek kompatibilni sa onim što firma Melcom nudi. U 2023 godini saradnja i prijateljstvo su se nastavili, pa je Melcom d.o.o. samo za reagense, servisiranje opreme i aparata, te potrošni materijal dobio poslove vrijedne više od 4 miliona i 900 hiljada maraka.

Ali, to je samo dio poslovno-prijateljske saradnje. U ovoj godini firma Melcom od mostarske bolnice dobila je i posao nabavke „pacijent monitora kompatibilnih sa postojećom centralnom stanicom“, vrijednog više od pola miliona maraka (501.930 KM). Blizu pola miliona maraka je i posao nabavke sredstava za dezinfekciju kože i ruku (449.814,75 KM).

Potom, tu je medicinska oprema, anesteziološki aparati, transportni ventilator, flourovanalizator, sijalice za mikroskope, teleskop, automatizovani sistem aparata za brzu identifikaciju i testiranje bakterija na antibiotike. Ukupan transfer novca za saradnju firme Melcom i mostarske bolnice u ovoj godini iznosi više od 10,5 miliona maraka (10.866.045,03 KM).

Za sve navedeno firma Melcom d.o.o. u dosta slučajeva bila je jedini ponuđač, a u nekim od slučajeva žalbi drugih ponuđača, bolnica je ponude odbijala navodeći razloge poput nedostavljanja kompletne tenderske dokumentacije.

Prema sopstvenom priznanju, Kvesić je prijatelj sa Mirkom Grbešićem, vlasnikom firme Mepas doo, od druge godine života. Pomenuta firma s kojom bolnica godinama sarađuje, u 2023. godini za mostarsku bolnicu nadomjestila je ono što nije mogla firma Melcom, a to je dio  sredstava za održavanje higijene u iznosu višem od 200 hiljada maraka (222.097,60 KM)

 

 

Prezimenjaka Ivana Kvesića,vlasnika firme INEL doo, Ante nije upoznao u djetinjstvu, ali su, prema njegovim riječima, prijateljske odnose razvili kroz posao. Dugogodišnja saradnja nastavila se i u ovoj godini. Inel doo servisirala je, ali i nabavljala nove uređaje, osigurala potrošni materijal, nabavljala operacione stolove i krevete.

Nabavka kreveta na električni pogon koštala je 392.359,50 KM, dok je stanični separator firma Inel doo za bolnicu nabavila po cijeni 288.990,00 KM. Uređaj za potrebe Odjeljenja za plućne bolesti koštao više od 350 hiljada maraka, a centrifuga s hlađenjem više od 136 hiljada maraka.

Ukupna vrijednost poslova između Inel doo i bolnice u ovoj godini je viša od milion i 500 hiljada maraka (1.528.288,27 KM).

Osim ovih firmi, na listi dobavljača mostarske bolnice i ove godine nalaze se firme povezane s vrhom HDZ-a BiH, poput firme Katarina d.o.o. čiji je osnivač Milenko Čović, prema pisanju medija, rođak Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH.

Sukob interesa bez sankcije

Sukob interesa u javnim institucijama poput Sveučilišne kliničke bolnice Mostar nema ko da kazni. Agencija za prevenciju korupcije BiH nema nadležnost utvrđivanja sukoba interesa na nižim nivoima, a takva tijela na nižim nivoima ne postoje. Već desetak godina traju pripreme za usvajanje zakona o sukobu interesa na nivou Federacije BiH i ne postoji tijelo koje bi u slučaju jasnog sukoba interesa i pogodovanju dobavljačima u javnim nabavkama eventualno izricalo kazne.

U međuvremenu, firma Blage Kvesića, sina direktora mostarske bolnice Ante Kvesića Natura Pharm, barem prema onom što prikazuju na svojoj web stranici, počela se baviti  proizvodnjom lijekova i iz godine u godinu podiže prihode. Prema planu javnih nabavki bolnice, tenderi za nabavku lijekova tek počinju krajem 2023.godine. Ugovor bi trebao trajati dvije godine i vrijediti više od 12 miliona maraka.

(Moja Hercegovina)

Idi naVrh

Don't Miss