CIK BiH: Jasan i nedvosmislen status načelnika Drvara

Na osnovu zakonskih normi Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopćila je da je jasan i nedvosmislen status načelnice Drvara Dušice Runić povodom posljednjih dešavanja u Općini Drvar.

– U skladu sa Izbornim zakonom BiH utvrđuje se prestanak mandata izabranog člana organa vlasti na svim nivoima prije isteka vremena na koji je izabran i u situacijama ako je opozvan u skladu sa zakonom. U vezi sa naprijed navedenim podsjećamo na odredbe člana 11. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji BiH koji propisuje izuzetak od primjene postupka opoziva i prema kojem se postupak opoziva načelnika ne može voditi u godini predviđenoj za održavanje lokalnih izbora – saopćeno je iz CIK-a BiH. 

Šest vijećnika Općinskog vijeća (OV) u Drvaru sazvali su izvanrednu sjednicu u subotu, na kojoj su tražili opoziv načelnice Runić zbog, kako su naveli, sabotiranja rada OV-a od 16. decembra 2019. godine, kada je nova većina preuzela vlast u Drvaru, s tim da načelnica tvrdi da je taj postupak proveden nelegalno.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Uhapšenima u akciji ‘Lim 2’ određen jednomjesečni pritvor

Naredna vijest

Odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida: Identifikovane četiri žrtve