677ba7b94fd9de32a95c8152c38892fc
677ba7b94fd9de32a95c8152c38892fc

Almir Omerašević, srednjoškolac iz Zavidovića: Aktivnosti ”Budi inspiracija” su prilika za učenje i napredak

29.01.2020.

„Stand-up forma može biti pokretač promjena u BiH društvu“, kazao je Almir Omerašević, srednjoškolac iz Zavidovića koji je zajedno sa mnogim mladima bio dio projekta Budi inspiracija. U okviru projekta „Mobilizing Youth for Reconciliation – Be the Inspiration” (Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija) koji je podržan od strane Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), a implementira ga Nacionalni Demokratski Institut (NDI BiH) u saradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE (IH), priređen je veliki broj aktivnosti za mlade, a čija je osnovna tema bila proces pomirenja. Jedna od njih bila je i ”Javni govor i dijalog u zajednici (Stand up)”, koja je održana krajm decembra 2019. godine. Omerašević je za Interview.ba govorio o tome kako humor može pomoći u procesu pomirenja, šta je naučio kroz sudjelovanje u ovoj aktivnosti, te novim poznanstvima.

NOVA ISKUSTVA: „Novost u životima mladih, prilika za učenje i napredak – to su aktivnosti Budi inspiracija“. 

INTERVIEW.BA: Kakva iskustva i uspomene nosite sa aktivnosti ”Javni govor i dijalog u zajednici (Stand up) koja je održana u Sarajevu?

OMERAŠEVIĆ: Bilo je ovo zanimljivo iskustvo gdje sam imao priliku ostvariti kontakt sa osobama iz drugih sredina i gdje smo zajedno kroz upotrebu određene doze humora javnosti pokušali predstaviti određene probleme u našem zaraženom društvu.

INTERVIEW.BA: Humor, druženje i učenje, riječi su kojima se može opisati aktivnost. Da li ste ranije u vašoj školi ili okruženju imali priliku na ovakav način iznijeti mišljenje?

OMERAŠEVIĆ: Za mene je ovo jedno potpuno novo iskustvo gdje zapravo mogu kreirati šalu na neku ozbiljnu temu ili problem, a da me pri tome neko ne shvati preozbiljno, odnosno da se ne uvrijedi, što je i jedan od ciljeva stand-up komedije.

INTERVIEW.BA: Koliko je bosanskohercegovačko društvo inspirativno za stvaranje djela komedije?

OMERAŠEVIĆ: Ovo je društvo u kojem inspiracija treba da “pršti” na sve strane jer ako nešto imamo to su onda problemi koje trebamo obraditi pa makar i kroz stand up formu. Takva forma može biti pokretač promjena u BiH društvu, samo je potrebno da se mladi više uključuju u ovakve ili slične projekte.

INTERVIEW.BA: Aktivnost je mladima pružila priliku da rade s poznatim i važnim imenima sa ovog polja umjetnosti. Koliko ste novog naučili kroz rad sa njima?

OMERAŠEVIĆ: Ekipa je pun pogodak jer svako od njih ima godina staža koliko ja života i nije im bilo teško, čak su sa velikom jednostavnošću kvalitetno prenijeli znanje na svaku mladu osobu. Naučili smo mnoge stvari koje nam mogu pomoći u budućnosti počevši od ostvarivanja kontakta, preko lociranja/skeniranja problema pa do kreiranja šale na razne načine.

INTERVIEW.BA: Koliko vam je aktivnost pomogla da steknete nove prijatelje?

OMERAŠEVIĆ: To i jeste jedan od ciljeva ovakvih ili sličnih aktivnosti,  druženje i stvaranje prijateljstava. Kroz ta druženja mladi koji “zdravo” razmišljaju mogu da privuku i pridobiju pažnju ostatka omladine i na kraju da ih “ubace” u neke aktivnosti koje će im proširiti vidike.

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta “Bosna i Hercegovina: Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija” koji se  provodi uz podršku USAID BiH, a implementira ga Nacionalni demokratski institut BiH (NDI BiH) uz podršku YIHR BiH i Fondacije INFOHOUSE. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost redakcije.

 

Idi naVrh

Don't Miss