Srednjoškolci Amel i Ahmed: Humor može biti djelotvorno sredstvo u promociji stavova mladih

28.01.2020.

Srednjoškolci i srednjoškolke iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine krajem decembra sudjelovali su u aktivnosti ”Javni govor i dijalog u zajednici (Stand up), koja je održana u okviru projekat „Mobilizing Youth for Reconciliation – Be the Inspiration” (Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija) koji je podržan od strane Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), a implementira ga Nacionalni Demokratski Institut (NDI BiH) u saradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE (IH). Uz pomoć režisera Emira Kapetanovića i glumice Zane Marjanović mladi su se više informisali o stand-upu, te imali priliku da naprave svoje inspirativne priče o pomirenju. Svoje iskustvo s nama su podijelili srednjoškolci Amel Čičkušić iz Živinica i Ahmed Čalkić iz Zenice.

PRIJATELJSTVA ZA CIJELI ŽIVOT: „Bila je to sjajna prilika za sklapanje novih prijateljstava koja održavamo i koja će trajati još dugo vremena“.

INTERVIEW.BA: Kakva iskustva i uspomene nosite sa aktivnosti ”Javni govor i dijalog u zajednici (Stand up)“ koja je održana u Sarajevu?

ČIČKUŠIĆ: Učenik sam Mješovite srednje škole u Živinicama i sa aktivnosti nosim pozitivna iskustva, upoznao sam nove prijatelje, naučio mnogo toga što ću moći kasnije primijeniti.

ČALKIĆ: Mislim da sa navedene aktivnosti svi učesnici nose izuzetno lijepa i pozitivna iskustva. To su bila 3 dana intenzivnog rada koji je donio vidljive rezultate u vidu naših sopstvenih stend-up tačaka u kojima smo primijenili savjete koje smo dobili tokom radionica na kojima smo prethodno učestvovali. Iako je aktivnost kratko trajala, rastanak je bio težak, što nam dovoljno govori o zbližavanju učesnika.

INTERVIEW.BA: Humor, druženje i učenje, riječi su kojima se može opisati aktivnost. Da li ste ranije u vašoj školi ili okruženju imali priliku na ovakakv način iznijeti mišljenje?

ČIČKUŠIĆ: Ranije se nisam susretao sa ovakvim oblikom iznošenja mišljenja zbog čega je ovo bila aktivnost na koju sam se rado odazvao.

ČALKIĆ: Na radionicama smo vidjeli da humor može biti jako djelotvorno sredstvo u promociji određenog stava, u skretanju pažnje javnosti na određeni društveni problem i slično. Lično se prije nisam susretao sa takvim humorom, koji se dotiče tih, u neku ruku nezgodnih tema, ne s ciljem ismijavanja, nego s ciljem promocije i pomoći neke ugrožene društvene grupe. Za osobu čije uho nije naviklo na takav humor, isti u početku zvuči čudno i možda pregrubo, ali se ubrzo prepozna jasan cilj i stav komičara.

INTERVIEW.BA: Koliko je bosanskohercegovačko društvo inspirativno za stand-up?

ČIČKUŠIĆ: Mislim da stand-up forma može biti pokretač promjena u društvu BiH, naše društvo je inspirativno za komediju više nego što je potrebno da bi doveli do nekakvog pomaka i promjena, što smo mi i dokazali na aktivnostima.

ČALKIĆ: Stand-up forma može mijenjati naše društvo, prije svega u kontekstu mijenjanja razmišljanja širih masa. Lakše je ljudima pokazati pogrešnost njihovog stava kroz humor i satiru nego ozbiljnim govorom, tim prije što naše društvo zaista ima smisao za humor. Naravno, komičar mora biti oprezan pri obradi teških tema, kojih u kontekstu naših društvenih problema ima mnogo.

INTERVIEW.BA: Aktivnost je mladima pružila priliku da rade s poznatim i važnim imenima sa ovog polja umjetnosti. Koliko ste novog naučili kroz rad sa njima?

ČIČKUŠIĆ: U radu sa  velikim profesionalcima Jasminom Džemidžićem, Zanom Marjanović i Emirom Kapetanovićem sam naučio dosta toga i bilo je zabavno, što je i najbitnije kako bi mladi biti puni energije i spremni za rad.

ČALKIĆ: Čast nam je bila raditi sa velikim imenima bosanskohercegovačke umjetnosti od kojih smo sigurno mogli mnogo naučiti. Najveći utisak na mene lično je ostavio stav koji su oni imali prema nama, bez ikakve distance koju su mogli s pravom imati. Potakli su sve nas da nadođemo na svoju ideju, da dobijemo svoju inspiraciju, a da je zatim uobličimo i dobijemo koliko-toliko profesionalnu izvedbu. Prenijeli su na nas svoje iskustvo o ponašanju na sceni, te nam ukazali na greške koje smo pravili.

INTERVIEW.BA: Koliko vam je aktivnost pomogla da steknete nove prijatelje?

ČIČKUŠIĆ: Prijateljstva koja sam stekao i održavam. Mladi su izvor inspiracije, naročito za ovakve aktivnosti jer svakodnevno se susreću sa stereotipima i predrasudama sa kojima se zajedno moraju boriti.

ČALKIĆ: Prijateljstva koja su sklopljena na toj sesiji će trajati dugo. Pored uspomena koje nosimo zajedno, nosimo i osjećaj međusobnog povjerenja i timske saradnje.

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta “Bosna i Hercegovina: Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija” koji se  provodi uz podršku USAID BiH, a implementira ga Nacionalni demokratski institut BiH (NDI BiH) uz podršku YIHR BiH i Fondacije INFOHOUSE. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost redakcije.

 

Idi naVrh

Don't Miss