Vapaj građana i građanki: Moja devetogodišnja kćerka udiše otrov i nema opravdanja za to

20.01.2020.

U znak protesta protiv zagađenja zraka danas ispred Vlade Kantona Sarajevo okupila se nekolicina građana i građanki. „Kolektivno trvoanje naziv je protesta“, kojim se traži da se nadležne vlasti obračunaju s najvećim zagađivačima, te da se kreiraju neodložna sistemska rješenja kada je u pitanju ovaj problem.

Udišem otrov, moja devetogodišnja kćerka udiše otrov i nema opravdanja za to. Monstruozno je banalizirati takav jedan problem. Ovo je vapaj – poručio je organizator protesta Sanjin Gijo.

Naveo je kako današnji skup nije bio usmjeren isključivo prema Vladi KS.

Obratili smo se prvoj instanci odgovornosti. Pozvali smo Ih da nas zaštite nas građane – istakao je.

Anes Podić iz Udruženja Eko akcija kazao je kako građani i građanke imaju problem s vlastima, jer kako tvrdi, ko god dođe isto se ponaša.

Imali smo nekakve zelene, pa sad imamo crvenoplave, ali stvarne politike ostaju iste. Ono što je zajedničko i jednima i drugima jeste da se grad posmatra kao plac koji treba prodati, a ne kao mjesto gdje žive ljudi. Najbolji primjer je nedavno glasanje Skupštine KS gdje su jednoglasno odlučili da se proda zemljište na Marijin dvoru koje je sada zelena površina, nekakvoj fantomskoj kompaniji registriranoj u Švicarskoj da bi oni mogli ovdje praviti neboder od 22 sprata. S jedne strane imamo njihove izjave kako su protiv visoke gradnje, s druge strane kako potiču tu visoku gradnju koja je problem u ovom gradu – kazao je Podić.

Kazao je i to da je Vlada KS danas otišla na sastanak s ambasadorima kako bi „moljakala za novac za maske i pročišćivače.

Vlada koja je godinu dana sjedila na budžetu od preko milijarde sad nema para da kupi neke najobičnije stvari da se pomogne najugroženijim kategorijama. Vlast kad prave kampanje budu obasuti milijunima novca od nepoznatih, moje pitanje zašto sad nisu otišli donatorima a ne ambasadama? – zaključio je Podić.

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss