Satelit Elona Muska na nebu iznad Sarajeva

Neobična i iznino zanimljiva fotografija snimljena je u noći sa petka na subotu na nebu iznad Sarajeva.

Naime, fotograf Novinske agencije Patria snimio je ovaj neobičan prizor, te su kontaktirali profesoricu fizike i astronomkinju iz Astronomskog društva Orion Adelu Subašić – Kopić kako bi saznali o čemu se radi.

-Ovo bi mogao biti Starlink satellite constelation firme Space X, a radi se o nizu satelita u niskoj orbiti za internet u pustim područjima Zemlje. Venera i toranj na Humu su druga dva izvora svjetlosti – odgovorila je ona.

Dodaje i da se konsultovala s kolegama, te da i oni misle isto. 

Podsjećamo, kompanija Elona Muska SpaceX u svemir je lansirala 60 satelita u misiji Starlink iz svemirskog lansirnog kompleksa SLC-40 na Floridi.

Raketa Falcon 9 ponijela je satelite u Zemljinu nisku orbitu. Prvi sateliti misije Starlink u svemir su lansirani još 24. maja prošle godine, a glavni je cilj složiti sazviježđe satelita kako bi se omogućila suberbrza internetska veza diljem svijeta, posebno u onim dijelovima koji još uvijek nisu ‘online’ poput mnogih ruralnih područja. 

Osim toga, stanovništvu koje nije zadovoljno svojim pružateljima internetskih usluga ponudilo bi se alternativno rješenje.

SpaceX planira postaviti gotovo 12.000 satelita u orbitu, a taj bi se broj mogao popeti i do 40.000 satelita koji će, nakon isteka vijeka trajanja, izgoriti u Zemljinoj atmosferi.

Svaki satelit teži oko 260 kilograma, a s obzirom da su postavljeni na oko 2.000 kilometara od Zemlje, zastoji ili prekidi u internetskim vezama svedeni su na minimum.

(NAP, Interview.ba)

Prethodna vijest

U BiH danas snijeg i kiša, temperature do 10 stepeni

Naredna vijest

Kasumović povukao Prijedlog budžeta: Radnici Zenicatransa nastavljaju štrajk glađu