Konkretne mjere Vlade Kantona Sarajevo: Besplatan javni prevoz i maske

17.01.2020.

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo danas su na konferenciji za novinare najavili besplatne maske i prečišćivače za najugroženije kategorije stanovništva, posebno djecu, besplatan javni prevoz u KS-u u vrijeme epizoda „Uzbuna“, ali i sastanak sa predstavnicima međunarodne zajednice i ambasada da bi dobili finansijsku pomoć koju trenutno nemaju.

– Mi ćemo narednih dana pokušati obezbijediti prečistivače za zrak i maske za najugroženije kategorije društva, posebno djecu – najavio je premijer KS Edin Forto.

Rekao je i da će privredni subjekti kod kojih nemaju nadležnost biti pozvani na sastanak zbog monitoringa.

Premijer je najavio i inicijative izmjene zakona prema federalnom niovu vlasti, ali je naveo i da su postojali problemi jer se vozila ne mogu isključiti iz saobraćaja ako nije obezbijeđen kvalitetan i redovan javni prevoz.

Ministar komunalne privrede KS-a Srđan Mandić podsjetio je da je Vlada ostavljena „da se sami borimo sa ovim problemom“.

Podsjetio je javnost i na subvencioniranje razlike cijena gasa u ovom kantonu, te da su od početka godine apelovali na sastanke sa nadležnim federalnim ministarstvom da ne dođe do toga.

– Naši zahtjevi su brutalno odbijeni, sve je dobilo političko dimenziju – napomenuo je on.

Iznos tih subvencija do sada je iznosio oko osam miliona KM.

– Nije postojalo razumjevanje BH Gasa koji su optužili da smo prekršili nekkave zahtjeve i prijavljuju nas – napomenuo je Mandić.

Ministar saobraćaja KS-a Adnan Šteta najavio da će pri svim sljedećim proglašenjima epizode „Uzbuna“ javni saobraćaj biti besplatan za sve građane, u cilju kako bi što manje koristili privatna vozila.

– Saobraćajni prevoz je jedan od glavnih uzročnika zagađenja. Imamo 33 vozila više nego prošle godine koje rade na ekološki način i 65 hiljada građana koji imaju pravo na korištenje oba javna prevoza – rekao je on.

Najavio je i kako će 110 miliona eura biti uloženo u poboljšanje ekološki prihvatljivog javnog prevoza, te da da se 45 miliona eura uložiti u infrastukturnu mrež.

– Cilj je da za naredne tri godine imamo do 90 posto javnog prevoza ekološki prihvatljivo – rekao je on.

Forto je napomenuo i kako građani trebaju pratiti samo mjerenja ovlaštenih mjernih stanica, ne različitih aplikacija.

(Ines Sandžaktarević, Interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss