e730719affe374836570dd96a3545c4f
e730719affe374836570dd96a3545c4f

Vučić i Dodik nakon sastanka: Prihvatit ćemo dogovor sva tri naroda, bez nametanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas nakon susreta s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da će prihvatiti svaki dogovor tri naroda u BiH.

On je rekao da je Dejtonski sporazum istorijski važan i jedino moguće rješenje. Sve nove ideje mogu proći samo uz saglasnost svih naroda, dodao je.

 

-Tamo na teritoriji bosanskohercegovačke Federacije živi srpski narod, živi veoma siromašno i zato je naša zajednička obaveza da uradimo sve što možemo da našim ljudima pomognemo i zato s ponosom želim da kažem da ono što smo obećali to smo i ostvarili – dodao je on.

 

Potom je otkrio detalje razgovora s Dodikom.

 

– Razgovarali smo o očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je sporazum od istorijskog značaja i jedino moguće rješenje u kojim su svi gubili, ali i svi dobijali. Rekao sam, što se pozicije Republike Srbije tiče da ćemo prihvatiti dogovor tri naroda. Niko drugi, niti dva naroda mogu jednom narodu da nametnu. Nikakve planove nove, nikakve ideje niti bilo ko sa strane može da čini bez saglasnosti sva tri naroda – rekao je potcrtavši veliki značaj izgradnje mosta i graničnog prelaza između Srbije i Bosne i Hercegovinu u Bratuncu.

 

Vučić je dodao da je dio razgovora posvećen i stanju u Crnoj Gori.

 

– Razgovarali smo o situaciji u regionu. Podržali smo zalaganje Srpske pravoslavne crkve za očuvanje naših svetinja u Crnoj Gori. Verujemo da će takva vrsta dogovora biti postignuta – dodao je zahvalivši se Dodiku na izuzetnoj saradnju.

 

Javnosti se, potom, obratio i sam Dodik koji je rekao da je Dejton već promijenjen optužujući međunarodnu zajednicu i nazivajući visoke predstavnike “monstrumima i kretenima”.

– Naša prava su zapisana u Ustavu BiH i mi primarno podržavamo Ustav, a ne da poštujemo dekadentnu volju visokih predstavnka i raznih imbecila koji su nam tamo upravljali društvom u proteklih 20 godina. Bezveze se zaigravaju, nije im to politička pamet uopšte pričati na tu temu. Međunarodna konfiguracija je promijenjena, unutrašnja je promijenjena, regionalna je promijenjena, to što nisu uspjeli da dobiju te 1995. godine, to je neka druga priča. Ja mislim da su dobili i previše. Te 1995. godine mi uopšte nismo trebali ostati u BiH, ali eto ostali smo. Mrcvarimo se tamo i nikako da krene nikome. Treba da se usmjerimo na mir i saradanju i da rješavamo velike probleme – poručio je Dodik.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Konkretne mjere Vlade Kantona Sarajevo: Besplatan javni prevoz i maske

Naredna vijest

Osmanović: Niko više u ovoj državi ne vjeruje VSTV-u i Milanu Tegeltiji