c3ac3ca92dd8ebecff873c9a0df509d9
c3ac3ca92dd8ebecff873c9a0df509d9

Alma Zadić: Austrija i Bosna su dio mene

17.01.2020.

Najmlađa ministrica u historiji Austrije ima bh. korjene i zove se Alma Zadić.

– Prva ministarka pravde iz reda Zelenih je istovremeno i najmlađa na toj funkciji. A prije svega, ona je prva članica austrijske vlade koja nije rođena u Austriji”, piše list Cajt (Die Zeit). Cajt piše da je kao školsko dijete u rodnoj Tuzli doživjela početak rata. “Do danas je ovoj tada osmogodišnjakinji ostalo u sjećanju: ‘U maju 1992. otac me je pokupio poslije škole, i trčali smo zato što smo čuli pucnje. Narednih nekoliko mjeseci smo proveli u podrumu – reka je ona.

Porodica se odlučuje na bijeg. Njen otac, univerzitetski profesor na Elektrotehničkom fakultetu, uspio je da na vrijeme ode u Austriju kako bi pripremio teren za svoju četvoročlanu porodicu. (…) Alma je uspjela da u humanitarnom konvoju UN-a sa svojom majkom i četiri godine mlađim bratom napusti grad u kojem su se vodile borbe. Bio je to oproštaj od domovine – zauvijek. A na njenom novom životu je bila sjenka – sve do danas – piše list Cajt.

– Danas Alma putuje nekoliko dana godišnje u posjetu tetkama i rođacima. ‘Za Bosnu me vežu sjećanja. Ali, moj društveni život i moji prijatelji su ovdje. To je kao kada posjetite staru domovinu i onda se vratite u svoj stvarni život ovdje u Beču.’ Ovako odlučno i jasno slobodno govori tek u posljednjih nekoliko godina. ‘I sad se sjećam kada sam tramvajdžiju pitala da li tramvaj ide ka sportskom centru, a on mi odgovorio ‘Čušeni (austrijski pogrdan naziv za pripadnike slovenskih naroda prim. red.) tamo nemaju šta da traže’. To su bili trenuci u kojima mi je bilo jasno da nisam dio ovog društva, da mu ne pripadam – pojasnila je.

U svom razredu je bila jedina koja nije govorila njemački. Kada je nastavnicu pitala da joj objasni zadatak iz matematike, osorno joj je odgovorila: ‘Zašto, ionako nećeš ništa postići.’

Kada se prebacila u drugu školu u kojoj je bilo više djece migrantskog porijekla Alma je, zahvaljujući dopunskim časovima, brzo naučila njemački, maturirala je sa odličnim ocjenama, studirala pravo; apsolvirala jedan semestar u inostranstvu u Milanu, nakon toga provodi dvije godine na magistarskim studijama na Kolumbija univerzitetu u Njujorku.

Vrijeme koje je provela sa različitim nacijama dovodi do proboja u pronalaženju same sebe.

– Ja sam uvijek iznova suočena s pitanjem – odakle si stvarno? Tek u Njujorku sam zaključila da se ne moram odlučiti da li sam sad Austrijanka ili Bosanka. U Njujorku sam uvidjela da se mogu imati različiti identiteti. Naučila sam da su i Austrija i Bosna, ali i Evropa dio mene – poručila je ona.

Ona zbog toga smatra da pitanje – Za koga navijaš? – nije fer. Na primjer kada Austrija igra fudbalsku utakmicu protiv Bosne. To je isto kao pitanje majci čija djeca igraju tenis za koje dijete navija?’

“Visprena sa ogromnim i pravednim srcem”

Prvi dodir sa politikom imala je kada ju je prijateljica Štefani Koks zamolila da im pomogne u pravnom smislu prilikom osnivanja liste Pilc. Suosnivač liste, Alfred Nol ubjeđuje tada mladu advokatkinju da okači o klin svoj posao u Advokatskoj kancelariji Frešfilds i da se kandiduje kao poslanica.

– Ona je visprena, vrijedna i ima ogromno, pravedno srce’, kazao je Nol. I sam Peter Pilc o Zadić ima samo riječi hvale. (…) ‘Ne poznajem nikog ko je brzinom svjetlosti napravio takav uspon kao ona – kazala je njena mentorka Terezija Stoišić” piše njemački nedjeljnik Cajt.

Govorila je i politici i podjelama ljudi.

– Politka je nahuškala ljude, podijelila i počela da dehumanizuje grupe ljudi. I čim krene proces dehumanizacije i jedna grupa ima osjećaj da ne pripada drugoj vrlo brzo može da dođe do eskalacije situacije. Tako se i u Bosni i Hercegovini dogodilo veoma brzo’, kazala je Zadić. “Šta se iz toga može naučiti za politiku 2020? ‘Osluškivati predznake podjele i huškanja koji vode ka ovakvoj dinamici. (…) Kada su 2017. parole i huškanja postali glasniji postavila sam sebi pitanje: želim li da dam doprinos kako se to nikada više ne bi ponovilo? Onda sam rekla DA, kako sebi ne bih predbacivala da nisam ništa uradila – kazala je Alma Zadić listu Cajt.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss