cd9932c077f52c3e7b6e188d3c1da9d0
cd9932c077f52c3e7b6e188d3c1da9d0

Radončić odgovorio na Konakovićeve prozivke

07.01.2020.

Elmedin Konaković i prateća grupa zastupnika u Kantonu Sarajevo, među kojima su Danijela Kristić, Vibor Handžić i Igor Stojanović, pojavili su se danas na konferenciji za medije na kojoj su obrazlagali kako nova skupštinska većina, po njihovom tumačenju, krši Ustav, zakone, Poslovnik… Konaković je na konferenciji za medije spomenuo i Fahrudina Radončića, ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednika SBB-a, a u kontekstu posljednjih provokacija u povratničkim mjestima Srebrenici, Potočarima, Bratuncu i Višegradu.

Netom nakon konferencije za medije, na Instagramu se oglasio i Fahrudin Radončić. Počeo je svoje obrazlaganje izrekom: “Ne čeka vojska dok se kobila popiša”. 

– U saopćenju tačkaste i raspadajuće stranke Dine Konakovica, bolesni karijerista čak i gnusne napade na Bošnjake pokušava iskoristiti u populističke svrhe. Nismo mi čekali da se nesretni Konaković jutros probudi i drži lekcije ministru sigurnosti o operativnim nadležnostima koje Ministarstvo sigurnosti BiH inače nema. Već tokom jučerašnjeg trajanja uznemiravanja povratnika, član Predsjednišva BiH Šefik Džaferović, direktor OSA-e Osman Mehmedagić i ja smo stupili u kontakt sa odgovornim ljudima MUP-a Republike Srpske i tražili da pojačaju policijsku zaštitu nad našim ljudima. Vrlo odgovorno smo i efikasno postupili i o detaljima nećemo upoznavati uspavanog Konakovića koji za osam godina vladanja ništa nije uradio u Kantonu Sarajevo. Uostalom, ima stara izreka – ne čeka vojska da se kobila popiša. I mi nismo čekali Konakovića da odgovorno i u granicama naših zakonskih mogućnosti reagiramo – napisao je Radončić.

Politička partija Narod i Pravda pozvala je odgovorne da ‘hitno reagiraju i na zakonit, institucionalan i nedvosmislen način pošalju poruku da četnička ikonografija, pjesme i pucnjevi iz vatrenog oružja neće proći nekažnjeno’, što je uzrokovalo ovu reakciju.

– Sinoćnji snimci iz Srebrenice i Višegrada nisu poruka mira, što bi se očekivalo u blagdanskoj atmosferi. Pozivamo sve bošnjačke političke predstavnike da kažu da postoji linija ispod koje se ne smije ići. Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić ima dovoljno nadležnosti i političke odgovornosti da zatraži od nadležnih institucija da zabrane takva okupljanja, pucnjavu iz vatrenog oružja usred grada, te da insistira na zabrani Četničkog ravnogorskog pokreta na području BiH – navodi ‘Narod i Pravda’.

‘Narod i Pravda’ podsjeća da je Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo pokrenulo zahtjeve prema registarskim sudovima u Republici Srpskoj za zabranu rada 16 udruženja, koji u nazivu imaju odrednicu ravnogorski ili četnički pokret. Institucije KS podnijele su i krivičnu prijavu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad, zbog obilježavanja godišnjice hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića.

– Tražimo od svih probosanskih i dobronamjernih snaga na svim nivoima da učine sve da bi se te radikalne horde zabranile na području cijele BiH – navodi se u saopćenju.

Badnje veče i ove godine u Srebrenici, podsjećamo, nije proteklo mirno. Gradom, ali i pored Memorijalnog centra u Potočarima gdje su sahranjene žrtve genocida, prošla je kolona uz glasno puštanje četničkih pjesama. U Višegradu, je također, bilo provokacija – defile Ravnovorskog pokreta uz pucnje i četničke pjesme.

Pročitajte još: 

BiH od pet velikih zvijeri u Evropi ima tri: Kad se lanac ishrane poremeti nećemo imati ništa

(Faktor.ba/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss