Australija:10 hiljada deva bit će ubijeno jer troše prevelike količine vode

07.01.2020.

Oko 10.000 divljih deva bit će ubijeno u požarima i sušom pogođenoj Južnoj Australiji, jer troše prevelike količine vode i pričinjavaju značajnu štetu u naseljenim sredinama.

Lokalni mediji navode kako su zvaničnici u području lokalne uprave Anangu Pitjantjatjari Yankunytjatjari (APY) naveli da se deve kreću prema vodnim resursima i na tom putu uništavaju naselja. Lokalna zvaničnica Marita Baker za list “The Australian“ govorila je o teškim uslovima života. „Ne osjećamo se dobro, jer deve dolaze, prelaze preko ograda i kreću se oko kuća. Čak pokušavaju piti vodu iz rashladnih uređaja“, rekla je Baker.

S ubijanjem deva počet će se sutra, a proces bi trebao trajati pet dana. Iz Odjela za okoliš i vodu Južne Australije (DEW) pretpostavljaju kako je oko deset hiljada divljh deva na tom području pohrlilo prema vodnim resursima, uključujući česme i cisterne. Iz Odjela navode kako su hiljade deva oštetile putne infrastrukture i da predstavljaju opasnost za naselja i stanovništvo. Rečeno je i kako su pojedine deve uginule od žeđi ili su jedna drugu pregazile dok su pokušavale doći do vode. Pretpostavlja se da u Australiji ima više od 1,2 miliona divljih deva. 

(Anadolija/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss