bd4906ee90122c1f5a113df5b7adc006
bd4906ee90122c1f5a113df5b7adc006

Radnici Zenicatransa nastavljaju štrajk glađu, poziv Kasumoviću da ih posjeti

08.01.2020.

Oko 20 radnika JKP Zenicatrans-prevoz putnika, koji su jučer u holu Autobuske stanice Zenica započeli štrajk glađu, odlučili su da ne “radikaliziraju” štrajk, te će i u narednom periodu konzumirati vodu – kazao je Hazrudin Bilić, predstavnik štrajkača glađu.

On dodaje da i dalje neće konzumirati hranu i da  nastavljaju  blokadu stanice, koja ne radi već deveti dan.

– Mi ćemo ostati na ovom režimu, ali krajnja mjera bit će i odustajanje od konzumiranje vode i to tek ako vidimo da neće biti nikakvog izlaza. Sada je naš izričiti zahtjev da nam ovdje dođe gradonačelnik Fuad Kasumović, ali nećemo odustati ni od prvog zahtjeva da Gradska uprava preuzeme obaveze Zenicatarnsa prema Poreznoj upravi – kazao je Bilić i napomenuo da  od gradonačelnika očekuju da im lično  objasni na koji način planira riješiti stanje u Zenicatransu.

Bilić ističe da radnici i Sindikat gradonačelnika Fuada Kasumovića samtraju glavnim krivcem za nastalo stanje u proteklih godinu dana, jer  , kako kaže, preko bivšeg predsjednika Nadzornog odbora preduzeća Vahdeta Drine i tehničke direktorice Irhane Beganović želi, po modelu javno-privatnog partnerstva, formirati novo gradsko javno prijevozničko preduzeće.

Radnici, tvrdi Bilić, sumnjaju kako će privatni partner biti vlasnik javnog prijevoza iz Tuzle, kompanija Junuzović kopex, “od koje su kupili i devet polovnih autobusa koji troše po 60 litara goriva”.

– Pozvao bih gradonačelnika da dođe među nas i demantuje ovo što mi tvrdimo. Niko se iz Gradske uprave nije proteklih dana udostojio da dođe ovdje, a čak su i jučer naše radnike primili neki ‘sporedni’ ljudi koji ne mogu odlučivati ništa, da ih zamajavaju u sali Vijeća – kazao je Bilić.

On dodaje da je bivši NO izmijenio Statut kako bi omogućio imenovanje tehničke direktorice Beganović, bez čije saglasnosti, kako tvrdi, direktor preduzeća “ne može potpisati nikakve važne odluke”.

Jutros su intervenirali i ljekari Hitne pomoći Zenica, koji su ukazali pomoć te uključili infuziju 52-godišnjem Nahidu Kadriću, kojem je  pozlilo.

-Inače sam srčani bolesnik i šećeraš na inzulinu. Bila mi je loše pa sam  morao primiti infuziju, ali i dalje ostajem ovdje – kazao je Kadrić, koji je inače zaposlen na poslovima osiguranja.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss