b08895b835a8f588e1111e6e0d711d7f
b08895b835a8f588e1111e6e0d711d7f

Maleš: Božić je prilika da se pridržavamo ideje ljudskosti

06.01.2020.

Večernjom liturgijom, osvještenjem i paljenjem badnjaka u dvorištu crkve Rođenja Presvete Bogorodice, zenički pravoslavni vjernici obilježili su Badnje veče u sklopu priprema za sutrašnji veliki praznik Božić.

Liturgiju je, pred oko 300 pravoslavnih vjernika, služio starješina te crkve, jerej Marko Maleš, koji je istakao da je poruka Božića jedinstvena te da se već nekih 2.000 godina pravoslavni vjernici sjećaju “riječi i pjesama koje su pjevali pastiri i anđeli, kad su dočekali Hrista: Slava na nebu Bogu, a na zemlji mir među ljudima i dobra volja”.

-Ta poruka ne može nikako da oslabi, niti da padne negdje u zaborav, jer i dan-danas mi želimo da imamo mir na zemlji, da imamo dobre odnose s ljudima… To je, ono, što je u stvari i poruka Božića- poruka mira i ljubavi, a što je danas i najbitnije za ljude. Da širmo mir, da širimo ljubav jedni između drugih… a ne da rasplamasavamo neke probleme. Svijet je ionako pun problema – istakao je Maleš, koji je dodao kako bi “upravo Božić trebao da donese nekakvu drugačiju sliku, nešto nad vremenom”.

-Bili hrišćani ili ne, mi treba da se pridržavamo tih, nekih ideja koje su ljudske – podvukao je Maleš.

U dvije zeničke parohije, kako je kazao jerej Maleš, vjerovatno ima i više Srba, ali oni imaju evidentirano oko 600 vjernika pravoslavne vjere. Jerej Maleš će sutra ujutro, s početkom u 6.00 sati, služiti i božićnu liturgiju u toj crkvi.

Pročitajte i ovo: Pahor ne vjeruje da će Milanović mijenjati stajalište o arbitraži

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss