Poruke Hrvata nakon glasanja: Ne vide našu djecu koja su istjerana iz Banjaluke

05.01.2020.

Hrvatski državljani s pravom glasa danas u Konzulatu Republike Hrvatske u Banjaluci na dva biračka mjesta biraju između dvoje kandidata na drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

Najviše glasova u prvom krugu izbora za predsjednika Hrvatske održanom 22. decembra prošle godine dobili su aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), i bivši predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović, ispred Socijaldemokratske partije (SDP).

Ivan Alandžak iz Šargovca kod Banjaluke od predsjedničkih izbora očekuje puno, ali kaže da se slabo šta mijenja.

– Svaki puta glasujemo, ovi gore – ne vide nas, ne vide našu djecu koja su istjerana iz Banjaluke, godinama žive po svijetu, a mi ovdje tugujemo za njima, niko više ne spominje i ne priča, niko se ne interesuje za njih da se vrate – rekao je Anadžak.

On bi volio da bude bolje, a smatra da u tome može mnogo pomogne osoba koja bude izabrana za predsjednika Hrvatske.

– Očekujemo, ja uvijek kažem sutra će biti bolje i očekujemo da bude bolje, ali, Bože daj zdravlja, vidjećemo – kazao je on.

Manda Kovačić iz Kotor Varoši kaže da za sada ne očekuje ništa, a da će znati može li očekivati nešto kada budu objavljeni rezultati glasanja.

“Zavisi ko će pobijediti”, rekla je ona.

Ilija Milovac iz Banjaluke glasao je, iako ne očekuje ništa.

– Od izbora ne očekujem ništa jer to je u drugoj državi – kazao je Milovac i dodao da se sve svodi samo na predizborna obećanja i da lažu svi koji kažu da će pomoći.

Banjalučanin Ljubomir Horvat smatra da osoba koja je na čelu Hrvatske može imati mnogo uticaja na život Hrvata u BiH ukoliko to želi.

– Nema puno ovlasti, ali može bar psihički da podigne moral ovom jadnom stanovništvu u BiH – rekao je on.

Dodao je da su Hrvati sa pravom glasa u BiH inertni i nemaju volje, jer se o njima vrlo malo vodi briga.

Pročitajte još:

U Sarajevu, Livnu, Mostaru traje glasanje za predsjednika Hrvatske

(Vijesti.ba/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss