27a882ecd65af4ffda59b09e200ab296
27a882ecd65af4ffda59b09e200ab296

Od septembra slijede izmjene u sistemu obrazovanja u RS

04.01.2020.

U bh. entitetu Republika Srpska će se paralelno raditi na reformi predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog vaspitanja i obrazovanja, što će pratiti određene izmjene zakonskih regulativa kako bi sve bilo primjenjivo od početka septembra, odnosno nove školske godine, izjavila je ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

Trivić je navela da će od septembra početi besplatno predškolsko obrazovanje za djecu sa posebnim potrebama, i za djecu bez roditeljskog staranja, te da će se ta aktivnost sprovoditi u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ona je naglasila da će se predškolskim obrazovanjem nastojati obuhvatiti što veći broj djece, posebno u ruralnim sredinama, te napomenula da je za te namjene u ovoj godini namijenjeno pola miliona KM.

– Obuhvat djece predškolskim vaspitanjem u RS je 22,7 odsto i nastojaćemo da svake godine proširujemo taj obuhvat kroz izgradnju dodatnih objekata, ali i korištenjem školskih objekata – rekla je Trivić.

Govoreći o osnovnom obrazovanju, Trivić je navela da će od septembra biti izmijenjeni nastavni planovi i programi za određene razrede, te da će sve to pratiti i obuka nastavnika.

Prema njenim riječima, sa republičkim Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva dogovoreno je da od početka nove školske godine bude digitalizovano, osim Geografije, još deset udžbenika.

Trivićeva je istakla da se od početka godine radi na digitalizaciji učionica u saradnji sa Vladom Srbije, te da bi za početak naredne školske godine trebalo da bude pripremljeno 500 digitalnih učionica, što će pratiti inovirani nastavni planovi i programi.

Ona je rekla da će više pažnje biti posvećeno vannastavnim aktivnostima, te da će akcenat biti na fizičkom vaspitanju, koje je veoma značajno za razvoj djece.

Trivić je ocijenila da će digitalizacija i stav da je jedan udžbenik dovoljan za jedan predmet olakšati đačke torbe.

Govoreći o srednjem obrazovanju, Trivićeva je navela da je u RS potpisan 101 ugovor između srednjih škola i privrednih društava koji se odnosi na plaćenu učeničku praksu.

Ona je dodala da je Vlada je krajem decembra usvojila uredbu o standardima zanimanja kojoj je prethodila revizija zanimanja.

– Tako ćemo prilikom upisa u junu imati neka nova zanimanja, a neka su potpuno ugašena, jer smo željeli da se prilagodimo tržištu rada. Sve te aktivnosti rađene su u saradnji sa poslovnom zajednicom – navela je Trivić i dodala da je sve zasnovano na potrebama tržišta rada.

Pročitajte još: 

Komisija nije dala preporuku za imenovanje Božovića, mišljenje nije obavezujuće

(N1/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss