Fatima Pobrklić: Obrazovanje može promijeniti cijeli svijet, a projekat Budi inspiracija pokazuje da moramo početi od sebe

21.10.2019.

U Tuzli je u okviru projekta „Mobilizing Youth for Reconciliation – Be the Inspiration” (Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija) koji je podržan od strane Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), a implementira ga Nacionalni Demokratski Institut (NDI BiH) u saradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE (IH), početkom oktobra održan okrugli sto s ciljem diskusije o dokumentu “Vizija mladih o budućnosti BiH”, na čijem kreiranju trenutno radi 28 mladih Youth Vision Group iz svih dijelova BiH. Jedna od njih je i Fatima Pobrklić, koja je za Interview.ba kazala kako ju je vlastito iskustvo u obrazovanju kroz koje je prošla, ponukalo da se priključi izradi ovakvog dokumenta kako bi generacije koje dolaze imale priliku za bolje i naprednije obrazovanje.

ŽELIMO MINIMALIZIRATI RAZLIKE U NAŠEM DRUŠTVU: “Razlike ne možemo iskorijeniti, ali ih možemo svesti na nivo na kojem razlike ne trebaju donositi probleme, nego radost upoznavanja nekog drugačijeg”. 

INTERVIEW.BA: Koji su to problemi sa kojima se mladi u Bosni I Hercegovini najviše suočavaju? 

POBRKLIĆ: Ciljevi koji su navedeni, odnosno dijelovi javne politike koji su obrađeni u našem dokumentu jesu država sigurnosti, država ekonomskog prosperiteta, država društvene pravde i država kvalitetnog obrazovanja. Adresirani problemi jesu problemi društva u cjelini, pa samim time i problemi mladih. Problem obrazovnog sistema je jedan od naših ciljeva u kojem želimo postići određene promjene.  

INTERVIEW.BA: Kakve promjene je potrebno unijeti u obrazovanje? 

POBRKLIĆ:  Dio javne politike koju u okviru dokumenta “Vizija mladih o budućnosti BiH”, a koji se odnosi na državu kvalitetnog obrazovanja, podijeljen je na četiri dijela, praksa, nastavni plan i program, upisna politika i evaluacija. Svaki od dijelova ima određene prednosti i mane među kojima je moguće povući zajedničku paralelu pomoću koje ćemo raditi na izradi države kvalitetnog obrazovanja.  Gosti okruglih stolova su većinom bili srednjoškolci i studenti, ciljna grupa na koju je i usmjeren rad na dokumentu. Razgovor s njima otkrio je da smo fokusirani na upravo one probleme koji im zaokupljaju najveću pažnju. To su problemi koji su nas povezuju, iako među nama postoji dobna i razlika u obrazovanju. 

INTERVIEW.BA: Šta je osnovni fokus okruglih stolova koje organizujete?  

POBRKLIĆ:  Osnovni fokus naše grupe, okruglih stolova koje smo održali i aktivnosti koje smo priredili jeste upravo taj, povezivanje mladih, odnosno rad na pomirenju. Kroz cijeli projekt se „provlači“ jedna ideja a to je pomirenje. Želimo pomoći našoj publici da saznaju nešto više o pomirenju  ukoliko u svojim školama nemaju priliku čuti dovoljno o važnosti pomirenja. Proces pomirenja se na ovaj način posmatra na nivou cijele BiH. Kroz rad na pomirenju želimo zajedničku saradnju, bez obzira na sve razlike. Želimo minimalizirati te razlike u našem društvu. Ne možemo ih iskorijeniti, ali ih možemo svesti na nivo na kojem razlike ne trebaju donositi probleme, nego radost upoznavanja nekog ili nečeg drugačijeg. 

INTERVIEW.BA: Da li u okruženju iz kojeg dolazite danas među mladima postoji netrpeljivost? 

POBRKLIĆ: U svom srednjoškolskom i fakultetskom obrazovanju sam bila članica i volonterka raznih nevladinih organizacija, kako domaćih tako i međunarodnih. Prijavljivala sam samu sebe za prisustvo konferencijama, seminarima i druženjima koji su bili na temu prevazilaženja netrpeljivosti. U Sarajevu je takva netrpeljivost minimalna, dok manji gradov ili mjesta naše zemlje, imaju veću ili manju izraženu netrpeljivost.  Mlađe generacije učesnikai su u nekoliko navrata pokazali negativnu retoriku, a događaji koji su „okidač” za to su se desili davno prije njihovog rođenja. Rad na našem dokumentu želi iskorijeniti takva razmišljanja. Želi pomoći i pokazati da razlike među mladima mogu donijeti bolju budućnost, ako budu usmjerene na pravi način. 

INTERVIEW.BA: Šta je to što želite poručiti mladima?  

POBRKLIĆ:  Vjerujem da obrazovanje može promijeniti cijeli svijet, a naš projekat pokazuje da moramo početi od sebe. Mladi ne trebaju da zaborave događaje iz prošlosti, ali trebaju da na osnovu pozitivne komunikacije nastoje ostvariti dijaloge za bolju budućnost. Budućnost zasnovanu na boljim, jačim temeljim obrazovanja. 

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta “Bosna i Hercegovina: Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija” koji se  sprovodi uz podršku USAID BiH, a implementira ga Nacionalni demokratski institut BiH (NDI BiH) uz podršku YIHR BiH i Fondacije INFOHOUSE. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost redakcije.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss