9b7b54c4d609fbee2e0bfc9ae31171f7
9b7b54c4d609fbee2e0bfc9ae31171f7

Usvojen zakon: Kazne za zagađenje okoliša od 500 do 50.000 KM

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je danas Prijedlog Zakona o zaštiti okoliša koji propisuje novčane kazne za prekršaje za pravne i fizičke osobe od 500 KM do 50.000 KM.

Zakon ima za cilj smanjeno korištenje, sprečavanje opterećenja i zagađenja okoliša, sprečavanje narušavanja, kao i poboljšanje i obnova oštećenog okoliša, te zaštitu zdravlja, uključujući pravo na zdrav život, očuvanje i zaštitu prirodnih resursa i njihovo racionalno korištenje.

Među razlozima za donošenje Zakona o zaštiti okoliša su očuvanje, zaštita, obnova i poboljšanje ekološkog kvaliteta i kapaciteta okoliša, kao i kvaliteta života, te mjere i uslovi upravljanja, očuvanja i racionalnog korištenja prirodnih resursa.

Tim zakonom se uvode nove odredbe koje su veoma bitne za zaštitu okoliša kao što je skraćenje rokova za izdavanje okolinske dozvole. On reguliše pitanje obnove okolinske dozvole, što do sada nije bio slučaj, a njegove odredbe daju podlogu za izradu podzakonskih propisa kojim se definiraju kategorije pogona i postrojenja, kao i nadležnost za postupanje.

Također, Predstavnički dom je u formi nacrta usvojio i tekst Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima za koji je navedeno da predstavlja dobar osnov za izradu prijedloga.

Pročitajte još: 

Federacija BiH uvela kućni pritvor s elektronskim nadzorom

(Vijesti.ba/Interview.ba)

 

 

Prethodna vijest

Iva Ištvanić: Najveći problem je kada se ljudi podjele u svojoj glavi, kada nemaju slobodu razmišljanja da budu što jesu

Naredna vijest

ISTINOM U GLAVU Dragan Bursać: S***m vam se na državu!