219ea1d095385479b3308d2521faae2e
219ea1d095385479b3308d2521faae2e

Osnivačica Muzičkog ateljea „Piano“ Larisa Begić: Sviranje nas ispunjava i pomaže da istražimo i izrazimo naše emocije

20.09.2019.

Muzičku akademiju završila je u Sarajevu na Odsjeku za klavir, a zatim je svoje školovanje nastavila na Kraljevskom muzičkom koledžu u Stockholmu, gdje je završila postdiplomski studij muzikoterapije. Profesorica Larisa Begić iza sebe ima dvadeset godina uspješnog pedagoškog iskustva, koje odlučila usmjeriti na obrazovanje djece školskog uzrasta i odraslih u domenu muzike, pokretanjem Muzičkog ateljea „Piano“ u Sarajevu. Za Interview.ba govorila je o tome kako je nastala ideja za osnivanje ovog ateljea, muzičkom i umjetničkom obrazovanju, nastavi za odrasle početnike, te pozitivnim efektima muzike kada je u pitanju svakodnevni stres!

PREDNOSTI SVIRANJA ZA ODRASLE: „Sviranje razvija i pospješuje koncentraciju i pamćenja, te ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem i psiho-fizičko stanje pojedinca. Osim toga odrasli polaznici će probuditi svoju kreativnost i umjetničku stranu. A nadasve sviranje nam pruža zadovoljstvo, ono nas ispunjava, nadograđuje našu ličnost, čini nas sretnim, pomaže da istražimo i izrazimo naše emocije“.

INTERVIEW.BA: Kako je nastala ideja o osnivanju Muzičkog atelje „Piano“?

BEGIĆ: Projekat Piano.ba sam pokrenula s ciljem kreiranja inspirativnog i motivirajućeg  okruženja u kojem bih imala priliku da podijelim svoja dosadašnja pedagoška iskustva i znanja  sa djecom i mladima koji ne pohađaju muzičke škole, ali i sa odraslima  zainteresovanim  za muziku u formi hobija, razonode ili jednostavno zbog opuštanja. Osim toga atelje je mjesto okupljanja i druženja sa drugim polaznicima, ali i mjesto za stručnu saradnju sa muzičkim pedagozima i umjetnicima. Svjedoci smo svakodnevne dekadencije, propadanja kulture i umjetnosti, a u vezi sa tim i urušavanja društvenih i moralnih vrijednosti. Smatram da je obaveza svakog muzičkog pedagoga da aktivno djeluje u društvu, upozorava na negativne pojave u muzičkoj kulturi i svojim radom doprinosi njenom poboljšanju. Zato je Muzički atelje „Piano“ zamišljen kao prostor za saradnju, razmjenu mišljenja i ideja, a sve u cilju kreiranja i pokretanja projekata koji bi doprinosili  razvoju muzičke i estetske kulture i podizanju nivoa opšte kulture.

INTERVIEW.BA: Šta je prema Vašem mišljenju u domenu muzičkog i umjetničkog obrazovanja posebno važno postići?

BEGIĆ: Kada govorimo o muzičkom i umjetničkom obrazovanju uopšte, veoma je važno istaći da njegova primarna svrha nije nužno formiranje profesionalnih umjetnika nego kreiranje kompletnih ljudskih bića znatiželjnog uma, sposobnih da kritički razmišljaju i vode ispunjene i produktivne živote. Imajući u vidu navedeno smatram da je podučavanje jedan od najljepših poziva.

INTERVIEW.BA: Imate dugogodišnje iskustvo, visoka akademska postignuća i veoma uspješan rad. Šta je tajna uspjeha u ovom poslu?

BEGIĆ: Svoj poziv ne vidim samo kao prenošenje znanja, to je kreativan proces. Posao profesora vam otvara jednu novu dimenziju, uvodite učenike u svijet muzike i umjetnosti i paralelno upoznajete njih i njihov svijet. Trudite se maksimalno da budete nastavnik, metodičar, pedagog, ali i psiholog, da kreirate jedinstven pristup svakom učeniku, da razumijete potrebe i očekivanja svojih učenika i prilagodite predavanje njihovim potrebama.

Kako biste uspjeli u svom radu morate razumjeti svoje učenike, uvažavati njihovu ličnost i uvijek voditi računa o njihovom razvoju.

INTERVIEW.BA: Postoje mnogi ljudi koji su još od malih nogu htjeli naučiti svirati neki instrument, ali nikada za to nisu imali priliku. Muzički atelje „Piano“ nudi izvanrednu šansu za sve da uče svirati, što Vas izdvaja od sličnih muzičkih studija i muzičkih skola. Je li to poruka da nikada nije kasno? 

BEGIĆ: Predavači u Muzičkom ateljeu „Piano“ su nagrađivani i renomirani profesori sa višegodišnjim radnim iskustvom. U ponudi imamo programe za sve uzraste, od predškolskog muzičkog obrazovanja do programa za odrasle, koji ovom prilikom želim posebno izdvojiti. Naime, tokom svog života sam često, u razgovoru sa ljudima koje sam upoznavala, bila u prilici da čujem kako su oduvijek željeli da sviraju klavir ili neki drugi muzički instrument, ali da za to nisu imali priliku.

Nikada nije kasno za početak sviranja, odrasli uče mnogo brže od djece, formirana ličnost i stečena  životna iskustva su značajne prednosti za početak bavljenja nečim novim. Prateći svjetske trendove u cjeloživotnom učenju uvidjela sam da kod nas nema kurseva muzičkih instrumenata za odrasle početnike ili kurseva za nastavak muzičkog obrazovanja za one koji imaju muzičko predznanje, ali muziku nisu izabrali za svoju profesiju. Proces unapređivanja znanja, vještina i sposobnosti ne treba da bude završen sa našim redovnim školovanjem. Sve navedeno je upravo ono što učenjem sviranja muzičkog instrumenta postižemo, zato smo u ponudu Muzičkog ateljea „Piano“ uvrstili  kurseve klavira i gitare, a uskoro počinju i kursevi violine za odrasle.

INTERVIEW.BA: Odrasli su puno više izloženi stresnim situacijama, kako na poslu, tako i kući. Koliko sviranje pomaže kada je u pitanju reduciranje stresa?

BEGIĆ: Sviranje nas opušta, a muzika pomaže u borbi protiv stresa kojem je moderan čovjek svakodnevno izložen.  Mnogostruke su prednosti učenja sviranja za odrasle početnike: sviranje razvija i pospješuje koncentraciju i pamćenja, te ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem i psiho-fizičko stanje pojedinca. Osim toga, polaznici će probuditi svoju kreativnost i umjetničku stranu. A nadasve sviranje nam pruža zadovljstvo, ono nas ispunjava, nadograđuje našu ličnost, čini nas sretnim, pomaže da istražimo i izrazimo naše emocije.

Više o Muzičkom ateljeu Piano možete saznati na Instagram profilu i Facebook stranici “piano.ba”, kao i na www.piano.ba . Atelje u ponudi ima najsavremenije metode učenja klavira, gitare i violine, kao i mogućnost pripremne klavirske nastave za polaganje internacionalnih ispita ABRSM iz Londona, koji učenicima omogućavaju nastavak školovanja i usavršavanje muzike širom svijeta.  Oplemenite svoje živote i živote vaše djece kvalitetnom muzikom i kreativnim radom, otkrite prelijepi svijet muzike u Muzičkom ateljeu Piano.

Idi naVrh

Don't Miss