7df92bf5c4c89ecdb0ba888a2899ad0a
7df92bf5c4c89ecdb0ba888a2899ad0a

(VIDEO INTERVJU) Rukotvorine Udruženih žena iz BiH obišle svijet

20.07.2019.

Bh. rukotvorine koje krase svjetske časopise poput Vogua, saradnja sa dizajnerima iz Azije, SAD i Evrope, učešće na sedmicama mode u Parizu – sve se to čini kao jedan nerealan scenario za dizajnere male zemlje poput Bosne i Hercegovine. Ipak, to je svakodnevnica članica koje čine Udruženje žena za očuvanje rukotvorina BiH koje su poznatije pod brendom „Udružene“. Razgovarali smo sa predsjednicom Nadirom Škaljić koja nam je objasnila kako je izgledao put od kada je „Udružene“ činilo deset žena koje su plele u garaži, do 350 žena, koje svaki dan oduševljavaju svjetsku modnu scenu.

Nadira je ratne 1993. godine otišla živjeti u Pariz, gdje je osnovala porodicu i počela svoju karijeru o modnom dizajnu. Dosta godina kasnije, vraća se u Sarajevu, gdje je jedna žena iz Srebrenice, koja je preživjela genocid, inspiriše da osnuje “Udružene”.

Ideja se razvila uskoro u djelo, ali se Nadira našla u životnoj neodumici: ostati u obećanoj zemlji Francuskoj i voditi, kak kaže, jedan standardni život ili rizikovati i preseliti se sa porodicom u Sarajevo. Prevagnula je ljubav prema poslu, alii želja da se životi žena promijene na bolje, tako što će im se pružiti prilika za rad, zaradu ali i mogućnost da shvate koliko su bitne.

U nastavku pogledajte video priču o njenom uspjehu, lekcijama koje je naučila, te na koji način inspiriše sve žene koje čine “Udružene” da shvate da mogu sve, ali ako dovoljno jako žele i trude se.

 

{youtube}_lmh28lc6GQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2RoJoy3Q0ZbAegQ6WYtVMZ7OmGdeJs00DvwX5_oqa-Y8mSFH_jLCrjrec{/youtube}

Idi naVrh

Don't Miss